Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Slovenia au semnat miercuri o scrisoare de intenţie privind înfiinţarea unui Comandament Regional Integrat pentru Operaţiuni Speciale (R-SOCC) în Ungaria, a anunţat joi, la Bruxelles, ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, informează MTI. 

Comandamentul îşi va începe operaţiunile în 2021 şi va ajunge la capacitate maximă în 2024, a spus Benko în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), unde a participat la reuniunea de două zile a miniştrilor apărării din statele membre. 

Austria, care nu este membră a NATO, este aşteptată să se ralieze acestei scrisori de intenţie mai târziu, a spus Tibor Benko. 

Acest comandament va contribui la securitatea colectivă a NATO, combătând „provocările dinspre est şi sud”, a subliniat ministrul ungar al apărării, precizând că unul dintre punctele de interes vor fi Balcanii de Vest. Stabilitatea şi securitatea acestei regiuni este de primă importanţă pentru Ungaria, a subliniat ministrul, potrivit căruia statele membre NATO ar trebui să-şi asume un rol de lider în „găsirea unei soluţii la situaţia din Kosovo” şi pentru menţinerea păcii în această zonă. 

De asemenea, NATO trebuie să aibă răspunsuri la schimbările mediului de securitate din ultimii câţiva ani. În acest sens, Benko a declarat că Ungaria a început să-şi dezvolte sistemul de apărare, care îl va întări la rândul său pe cel al Alianţei. Ungaria va majora numărul de forţe în cadrul misiunilor NATO de la 200 la 1.200, a anunţat ministrul ungar al apărării după reuniune. 

Referitor la cheltuielile pentru apărare, Beko a declarat că Ungaria va aloca în acest scop 1,4% din PIB, mai mult decât cele 1,04% alocate în 2014, făcând astfel paşi pentru a respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB, asumat în cadrul NATO. 

Ministrul ungar s-a referit şi la Ucraina, pe care a calificat-o drept o ţară prietenă şi a dat asigurări că Ungaria va contribui la restaurarea păcii şi securităţii pe teritoriul acesteia. La rândul său, Kievul trebuie să-şi respecte angajamentele dictate de aspiraţiile sale euro-atlantice, a subliniat el. 

 

În timpul reuniunii informale a miniştrilor apărării ai ţărilor membre în NATO, Benko i-a atras atenţia Ucrainei asupra recomandărilor Comisiei de la Veneţia asupra Legii Educaţiei, estimând că este puţin probabil ca progrese în acest sens să fie făcute înainte de alegerile prezidenţiale din Ucraina, ce vor avea loc în martie. Ungaria consideră „extrem de importantă” situaţia maghiarilor din Transcarpatia şi nu va permite ca drepturile minorităţilor etnice să fie încălcate în Ucraina, a atenţionat ministrul ungar. 

În ceea ce priveşte viitorul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), Ungaria, potrivit lui Tibor Benko, împărtăşeşte punctul de vedere al NATO, conform căruia descurajarea nucleară trebuie impulsionată, iar dialogul cu Moscova intensificat. „Chiar şi atunci când este vorba de descurajare, trebuie găsit un echilibru care să permită construirea încrederii şi discuţiile pe picior de egalitate”, a spus el.AGERPRES

 

Te-ar putea interesa și: