Atât patronatele din industria cărnii, cât şi cele din morărit şi panificaţie, susţin reducerea substanţială a TVA-ului la produsele alimentare de bază, după ce majorarea taxei la 24% a dus la diminuarea vânzărilor.

“Această taxă mărită la 24% ne-a adus mari probleme legate de scăderea consumului. O taxă diferenţiată pe produsele alimentare de bază s-ar vedea în creşterea veniturilor la buget, dar şi în scăderea preţurilor între 16% şi 20% şi ar însemna relansarea consumului şi însănătoşirea mediului de afaceri”, a spus preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş.

El a arătat că numai prin aplicarea unui TVA diferenţiat se poate diminua evaziunea fiscală din domeniu, care în acest moment numai în domeniul cărnii a ajuns la 70% din totalul pieţei.

La rândul său, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, Aurel Popescu, spune că reducerea TVA-ului la 9% ar duce la reducerea evaziunii fiscale cu 20 %, estimând că în acest fel vor creşte cu 35 de procente încasările la bugetul de stat.

”Calculele noastre arată că un TVA de 9% ar reduce evaziunea cu 20%. În plus, ar duce la creşterea cu 35% a încasărilor la buget. De asemenea, dacă se va introduce TVA de 9% pe tot lanţul, de la grâu, la făină şi pâine, ar putea exista un supliment la bugetul de stat de un miliard euro”, este de părere Popescu.

În ciuda părerii celor din industria alimentară, reprezentanţii Guvernului nici nu vor să audă de această variantă, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, declarând recent că subiectul nu va fi dezbătut în acest an de Executiv.

“Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, care este în cedare de suveranitate, iar pe de altă parte, în Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune că scădem TVA, pe de o parte, iar pe de altă parte că încercăm să mărim salariile sau pensiile. În funcţie de situaţia economică viitoare discutăm şi acest subiect”, a spus Fuia.