„Am parcurs Ordonanța 23 și, în opinia mea, această măsură (split TVA, n.r.) va duce la creșterea încasărilor bugetare cu titlul de TVA la nivelul contribuabililor care înregistrează contabil și declară fiscal TVA-ul, dar nu-l achită. Această măsură, pe acest palier, va duce la o îmbunătățire a colectării. Nu va avea efect asupra evazioniștilor de profesie, deoarece în aceste cazuri vorbim de o sustragere de la declararea fiscală. Tocmai din acest motiv, cred că măsura de split TVA, așa cum a fost gândită și structurată pe parcursul Ordonanței 23, este mai mult o măsură de îmbunătățire a administrării și colectării veniturilor statului, și nu de combaterea evaziunii fiscale”,  a declarat consultantul fiscal.

Dragoș Pătroi a mai spus că o serie de companii se vor confrunta cu unele blocaje, din cauza efectului pe care plata defalcată a TVA îl are asupra cash-flow-ului.

„Colectarea se va îmbunătăți cu noul sistem, dar, într-adevăr, unele firme se vor confrunta cu distorsiuni accentuate la nivelul fluxului de cash-flow”, a precizat consultantul fiscal.