Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, sâmbătă seară, la Realitatea TV, că nu există posibilitatea ca el să fie premier, pentru că nu are cum să impună unei majorităţi programul său, care ar presupune concedieri masive în sectorul bugetar sau scăderea cotei unice la 10% şi a TVA la 15%.

„Este răspunsul lui Crin Antonescu la o întrebare care era generică de fapt. Probabil că sensul întrebării era dacă un om de afaceri ar trebui să fie prim-ministrul acestei ţări, astăzi. La această întrebare, răspunsul este categoric da. Pe mine probabil că m-a luat ca exemplu, dar nu cred că eu aş fi astăzi mai folositor ca prim-ministru decât ceea ce oricum fac şi mă pricep”, a spus Patriciu, referindu-se la afirmaţia făcută de liderul PNL într-o emisiune televizată.

El a subliniat că că nu va fi premier pentru că nu ar accepta o astfel de poziţie fără a fi capabil să-şi impună propriul program fără negocieri. „Nu sunt convins (că un Guvern Johannis, n.r.) ar merge pe principiile pe care le expun eu acum, pentru că ele nu sunt adoptate de o majoritate în ţara asta. De aceea eu nu voi fi prim-ministru nicicum, pentru că nu am cum să impun un asfel de program. Nu aş accepta o astfel de poziţie decât dacă aş fi capabil să impun un astfel de program, pentru că ştiu că e spre binele acestei ţări. Nu am nimic de negociat, ştiu ce trebuie făcut. Nu există posibilitatea ca eu să fiu prim-ministru”, a afirmat Patriciu.

Clauzele inacceptabile: renegocierea acordului cu FMI, taxa unică de 10% şi TVA la 15%

Omul de afaceri a menţionat că programul său presupune „concedieri masive în rândul birocraţilor”, eliminarea subvenţiilor, renegocierea acordului cu FMI, impozite mai mici – taxa unică de 10% şi TVA redus la 15%, exprimându-şi regretul pentru faptul că bulgarii au adoptat deja aceste măsuri fiscale şi astfel „devin mai atractivi pentru investitori”.

Pe de altă parte, Patriciu a menţionat că ar putea găsi sprjin în PNL şi în toată lumea de bun simţ economic din România pentru programul său guvernamental, dar că nu crede că acest lucru e suficient.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că l-ar propune pe Dinu Patriciu pentru funcţia de prim-ministru în timpul mandatului său de 5 ani, dacă ar ajunge preşedinte, menţionând însă că nu în această toamnă, când opţiunea sa clară este Klaus Johannis.

SURSA: Mediafax