Aproximativ 17.000 de turiști  români se estimează că-și vor petrece Paștele pe meleaguri străine, preţul mediu al unui astfel de sejur fiind de 400-500 de euro de persoană. Există turoperatori care au vândut deja pentru aprilie de două ori mai multe pachete turistice decât în aceeași perioadă a anului trecut, după cum alții deja au acoperit în întregime ofertele pentru Creta, una dintre destinațiile favorite în 2011. „Am epuizat pachetele turistice pentru Creta, iar următoarea destinaţie pentru care am avut cereri numeroase este Rhodos. Sperăm să avem un grad de ocupare de 100% al charterelor, un semn foarte bun pentru noi. De obicei, situaţia vânzărilor pentru Paşte arată cum va merge vara“, explică Adriana Goicea, managerul Cocktail Holidays.
Așteptările sunt mari, iar semnalele sunt pozitive. „Am vândut îndeosebi pachete cu preţuri situate peste medie, la hoteluri de patru şi cinci stele. Remarc o revenire a pieţei turistice, datorată şi faptului că anul acesta cursele charter debutează la începutul lunii aprilie“, spune Mircea Vladu, președintele turoperatorului Prestige Tours. „Faţă de anul trecut, este o creştere de 100% a numărului de pachete vândute pentru luna aprilie“, adaugă el. Destul de mulţi turiști români, circa o mie, s-au orientat către Israel pentru petrecerea minivacanţei de Paşte. Sejurul este mai scump decât în insulele grecești, astfel că românii au scos din buzunar, în medie, 850 de euro pentru șase nopți de cazare, cu demipensiune, în hoteluri de trei și patru stele. Printre orașele aflate în circuitul inclus în pachetul turistic se numără Haifa, Cana, Nazareth și Ierusalim. „Pe Israel nu s-au vândut pachete early booking, fiindcă anul acesta destinația a avut o cerere mare la nivel internațional, datorită faptului că Paștele ortodox coincide cu cel catolic“, explică Traian Bădulescu, consilier al Travel Advisor Media.
Piramidele, atractive și în vremuri tulburi
Deși ortodoxia nu este tocmai la ea acasă în Dubai, vreo 200 de turiști au plătit deja câte 1.000 de euro pentru un sejur în emiratul arab la final de aprilie. „O altă mie de turiști va pleca în Spania și în Cipru, prin programele din categoria «travel senior», care permit rezervarea sejururilor în extrasezon, la prețuri preferențiale (în medie, 400 de euro – n. red.) pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani, ca și pentru însoțitorii acestora“, spune Ciprian Enea, consultantul Best Tourism.
Deși mulți ar fi fost gata să parieze că românii nu se vor aventura prea curând în Egipt, iată că agențiile nu s-au confruntat cu retrageri și nici n-au fost nevoite să găsească alternative pentru vacanțele de Paște de la Sharm el Scheik. „Înscrierile merg normal. Până în aprilie, lucrurile se vor linişti“, comentează Adriana Goicea.
Ofertele pentru Egipt sunt destul de variate. Există opțiunea unei croaziere pe Nil, respectiv pentru stațiunile turistice. „În timpul protestelor din Egipt, nu fuseseră încă lansate ofertele pentru Paşte. Imediat ce lucrurile s-au liniştit, iar germanii au dat acordul pentru reluarea curselor, am lansat pachetele şi am primit destule solicitări din partea turiştilor“, spune Vladu, care relevă că ofertele pentru Egipt reprezintă aproximativ 35% în totalul pachetelor de Paşte.
În România, la munte sau la băi
Potrivit celor de la Transilvania Travel, cele mai ieftine minivacanțe de Paște petrecute în România au preţuri ce pornesc de la 158 de lei (două nopţi de cazare, mic dejun, cină festivă). „Oferta este valabilă pentru un hotel de două stele din Băile Felix, stațiune pentru care am primit cele mai multe solicitări anul acesta“, spune Marius Mereuță, coordonator PR al turoperatorului Transilvania Trave, adăugând că cerere foarte mare a fost și pentru Predeal.
Oferte pascale
BULGARIA. Turistul plătește la Albena 35 de euro pe zi pentru cazarea la un hotel de patru stele, în regim all inclusive. Pentru stațiunea Nessebar, tariful crește la 51 de euro (ofertă Christian Tour).

RODOS. Sejurul de Paște costă 429 de euro, în pachet fiind incluse șase nopți de cazare, cu mic dejun, și transportul cu avionul (ofertă Cocktail Holidays).

ISRAEL. În Țara Sfântă, pachetul turistic costă 705 de euro și include șase nopți de cazare, cu demipensiune, în Bethleem, în hoteluri de trei stele, transport cu avionul și autocarul, respectiv intrarea la câteva obiective turistice (ofertă Perfect Tour).
EGIPT. Un sejur în stațiunile din Egipt costă 562 de euro. Turistul are asigurat transportul cu avionul, transferurile și cazarea la un hotel de patru stele, în regim de demipensiune (ofertă Tez Tour).