De la Paștele tradițional, petrecut alături de familie, sărbătoarea Învierii a ajuns un motiv în plus de vacanță. Dacă multă vreme destinațiile ortodoxe au fost preferate pentru acest miniconcediu, anul acesta – datorită și proximității zilei de 1 Mai – românii s-au orientat către zone cu plajă și servicii de demipensiune sau all inclusive. Mai mult, bugetul alocat de un român vacanței de Paște a crescut cu 20% în 2013, ajungând la o medie de 500 de euro. Explicația stă în faptul că mulți au preferat să aleagă pachete de aproape o săptămână, în contextul celor câteva zile declarate  libere de către Guvern.

Cea mai căutată destinație este Bulgaria. Rezervările early booking realizate în primele două luni ale anului, comparativ cu perioada similară a lui 2012, au înregistrat o creștere de 35%. „Estimăm că pentru această vacanță vom avea un număr de aproximativ 12.000 de români în hotelurile din Bulgaria. Adică o creștere de 20% față de anul trecut“, spune Traian Bădulescu, consultant pe turism Markete.ro, menționând că pe litoralul vecinilor de la sud de Dunăre românii vor reprezenta 80% din numărul turiștilor străini. „Bulgarii nu prea călătoresc de Paște, sărbătoresc în familie, însă au pregătit pentru ai noștri deplasări pentru slujba de Înviere“, completează Bădulescu. Prețurile pentru acea perioadă variază între 25 și 60 de euro de persoană, în regim de cazare all inclusive.

Potrivit consultantului, românii au ales hotelurile de trei și patru stele, iar stațiunile cele mai căutate au fost Sunny Beach, Nisipurile de Aur și Albena.
Nici programele pe Grecia nu lipsesc din ofertele agențiilor, iar românii au făcut deja rezervări pentru perioada Paștelui. Tot în Europa, una dintre destinațiile clasice pentru acest concediu este Roma. Părăsind continentul, la capitolul „clasice“ intră și Israelul în 2013, pus însă sub semnul întrebării din cauza problemelor din zonă.

Noutățile din oferta agențiilor

Oferta turoperatorilor este extrem de vastă în acest an, incluzând chiar și destinații exotice, precum Thailanda sau Madeira, respectiv pachete în Statele Unite ale Americii. Programele au fost create la cererea turiștilor, fiind organizate deja câteva grupuri pe fiecare destinație în parte. „Anul acesta, după lansarea curselor directe TAP între București și Lisabona, am decis să lansăm un circuit mai complet al Portugaliei continentale, combinat cu un sejur în Madeira în perioada Festivalului florilor“, spune Dragoș Pîrnog, unul dintre acționarii Explore Travel. „Pentru Turcia am gândit ceva inedit, o combinație între cosmopolitul Istanbul și zona Cappadocia“, completează acesta. Iar astfel de programe, oricât de diferite ar fi pentru Paște, câștigă popularitate în rândul românilor. _

15 mil. euro vor cheltui turiștii români pe vacanța de Paște în străinătate

UNDE NE PETRECEM PATELE

TURCIA Cosmopolitul Istanbul și tradiționala Cappadocia. Este un produs nou în oferta agențiilor, pentru care turistul va plăti 797 de euro (ofertă Explore Travel). Tariful include cinci nopți de cazare cu mic dejun la hoteluri de patru stele, bilete de avion, prânzuri la restaurante cu mâncare tradițională și transferuri.

ROMA Cetatea Eternă este la mare căutare în perioada Paștelui. Un pachet de cinci nopți costă 435 de euro (ofertă Go Travel) și include cazarea la un hotel de patru stele cu mic dejun inclus, transferurile, biletele de avion și turul orașului.

GRECIA Un circuit poate fi achiziționat cu 355 de euro (ofertă Interra Travel). Tariful acoperă transferul cu autocarul, trei nopți de cazare în Halkidiki la patru stele, alte trei nopți în Atena, la trei stele, o noapte la Katerini, tururi de oraș și cina tradițională de Paște. Croaziera opțională la Muntele Athos este 40 de euro.

BULGARIA Trei nopți de cazare all inclusive la Albena, la un hotel de patru stele, costă 213 euro. În Obzor, pentru  cei care călătoresc cu familia și copilul, un apartament într-un hotel de patru stele ajunge la 330 de euro (Travel Planner).