În dimineața de sâmbătă, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a se spovedi și împărtăși. Totodată, în Sâmbăta Mare este sacrificat mielul pentru masa de Paște, deoarece aceasta este ziua în care, în mod tradițional, sunt pregătite bucatele.

Mai apoi, seara este făcut și coșul pentru slujba din a doua zi, care va fi luat la biserică. În el sunt puse bucate tradiționale, precum ouă roșii, drob, pască, dar și un ștergar curat și o lumânare albă.

Paște 2023. Credincioșii trebuie să respecte mai multe obiceiuri și tradiții de Sâmbăta Mare

Totodată, noaptea de sâmbătă spre duminică este și momentul în care credincioșii vor merge la biserică pentru a lua Lumina Sfântă. Aceasta simbolizează Învierea Mântuitorului, iar credincioșii trebuie să aprindă lumânări și la cimitir.

La miezul nopții, preoții cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „veniți sa luați Lumină!”. Mai apoi, credincioșii aprind lumânări și transmit mai departe până când toți cei prezenți au lumânările aprinse.

Paște 2023. Credincioșii trebuie să respecte mai multe obiceiuri și tradiții de Sâmbăta Mare

Potrivit tradițiilor din popor, credincioșii trebuie să meargă la mormintele celor trecuți în neființă după ce au luat lumină,  pentru a le spune și lor că a venit Învierea Domnului.

De asemenea, obiceiurile din moși-strămoși ne spun că lumânarea de la Înviere nu trebuie stinsă până acasă, unde creștinii trebuie să înconjoare casa de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele. Mai mult, resturile de la lumânările de la Înviere trebuie păstrate cu credință de către oameni, deoarece vor fi folositoare în caz de necaz.

Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”.  Acestea sunt valabile timp de 40 de zile după Paște până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Urările trebuie spuse și în momentul ciocnirii ouălor.

Paște 2023. Credincioșii trebuie să respecte mai multe obiceiuri și tradiții de Sâmbăta Mare

Simultan, mulți credincioși se întreabă dacă pot spăla în Sâmbăta Mare. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe.

Totodată, oamenii termină curățenia în această zi și sunt pregătite hainele noi pentru zilele de sărbătoare.