Paşte 2020. Toţi românii trebuie să facă asta în Noaptea de Înviere, chiar dacă nu merg la Biserică! Păcat imens

Înaintea slujbei de Înviere, femeile pregătesc un coș cu mâncare, care trebuie să conțină: un prosop curat, o lumânare albă, ouă roșii, cozonac, pască, drob, zahăr, făina, ulei, câțiva căței de usturoi și o ramură de busuioc, pe care le acoperă cu un ștergar curat și frumos, în semn de mândrie personală. După pregătire, coșul este dus la biserică pentru a fi sfințit.

Ce transmite tradiția

Deoarece în ziua de Înviere hainele se schimba cu altele noi, albe, se spune ca de Paști femeile trebuie să aibă măcar o cămașă nouă, iar bărbații măcar o pălărie.

În Sâmbăta Mare, dimineața, copiii și adulții merg, îmbrăcați în haine noi, la biserica pentru a se spovedi și împărtăși. Tradiția mai spune că este bine ca lumânarea de la Înviere să nu fie stinsă pănă acasă, unde, creștinii obișnuiesc să înconjoare casa de trei ori pentru a-l îndepărta pe cel rău.

De asemenea, în noaptea de Sâmbăta Mare nu se doarme. În această noapte, cerurile se deschid și Domnul vede înăuntrul ființelor, asa că dorințele fiecăruia sunt mai ușor de îndeplinit. Tradiția spune că cel mai bun moment pentru formularea dorințelor este când bat clopotele de Înviere. Tradiția adaugă că este bine sa pui mâna pe sare, pentru că iți vor asuda mâinile la vară.

Paşte 2020. Toţi românii trebuie să facă asta în Noaptea de Înviere, chiar dacă nu merg la Biserică! Păcat imens

Cea mai importantă rugăciune de spus în Sâmbăta Mare

”Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.

Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă intunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta. Așa Doamne, primeste umilita mea rugaciune ca o tamaie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima; care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamant la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.

Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atatea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta. Amin”

Paşte 2020. Toţi românii trebuie să facă asta în Noaptea de Înviere, chiar dacă nu merg la Biserică! Păcat imens