‘O eventuală majorare de salarii, dacă se duce în consum, va afecta piaţa bancară. Consumul poate să antreneze cerere din partea populaţiei, dar şi din partea firmelor, care sunt nevoite să producă mai mult. Înclin să cred că se va produce această majorare de salarii’, a afirmat Dan Pascariu.
Declaraţia lui Pascariu este cam prima din mediul de business care susţine reîntregirea salariilor bugetarilor, după ce primele semne despre o astfel de măsură a atras mai degraba critica reprezentanţilor din mediul de afaceri.
Capital a scris încă din urmă cu două luni că există spaţiu suficient pentru o asemenea măsură şi chiar ar fi de dorit să se ia o măsură reparatorie după o perioadă de austeritate prelungită.
Spaţiul bugetar reiese şi din faptul că actualul buget este calculat pe un PIB mai mic cu 30 miliarde lei decât ultima estimare oficială a guvernului şi FMI, de 609 miliarde lei. Dacă guvernul are ca ţintă ca anvelopa salarială a angajaţilor la stat să fie de 6,9% din PIB, cele două miliarde lei, care reprezintă efortul net pentru reîntregirea salariilor, reies din raportarea la un PIB mai mare.

De asemenea, bancherul a precizat că va trebui să mai treacă timp până ca dobânzile băncilor să scadă la nivelul celei de politică monetară, în această perioadă instituţiile bancare aflându-se în aşteptare.

‘Mai durează până să atingă dobânzile băncilor nivelul celei de politică monetară. Să nu uităm că creditele în lei reprezintă o bază mică în totalul portofoliilor de credite ale băncilor. Există o atracţie pentru euro. Mecanismele de transmitere în masa monetară vor duce la scăderea dobânzilor, cu condiţia să existe lichiditate. Problema băncilor nu este că nu există concurenţă, ci că nu există suficienta cerere de credite. Dacă era suficientă, s-ar manifesta şi în celelalte elemente. Băncile sunt încă într-un mod de aşteptare’, a adăugat acesta.

Oficialul Unicredit Ţiriac Bank a menţionat că volatilitatea se înscrie în limitele normale unui an electoral.

‘Este un an electoral cu volatilităţile fireşti ale unui an electoral. Trebuie să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla după alegeri, în funcţie de deciziile ce vor fi luate în aceste şase luni’, a spus Dan Pascariu.