Pasajul Pipera-Tunari va fi inaugurat, sâmbătă, la ora 10.00, astfel că circulaţia pe pasaj va fi reluată, au declarat pentru Mediafax, reprezentanţii Biroului de presă ai Primăriei Voluntari.

Inaugurarea pasajului a fost întârziată aproape două săptămâni pentru că trebuia efectuată recepţia lucrărilor.

Pasajul are două benzi pe sens, o lungime de 232,39 metri, o lăţime de 18,6 metri, două trotuare de 1,5 metri şi parapeţi pietonali, iar rampele de acces au o lungime de 181,2 metri. Pasajul este iluminat, are sisteme de semnalizare şi parcaj.

Valoarea totală a lucrărilor la Pasajul Pipera-Tunari, realizate de constructorii portughezi Mota-Engil Engenharia e Construcao SA, Construcoes Gabriel SA şi Empressa de Construcoes Amandio Carvalho, este de 11.442.890 euro, din care 7.269.668 de euro (63,53%) din fonduri europene, 2.423.604 de euro de la bugetul de stat, 699.847 de euro de la bugetul Consiliului Local Sector 2 şi 1.049.771 de euro de la Consiliul Local Voluntari.

Un an de întârziere

Începute în august 2007, lucrările urmau să se încheie în 30 noiembrie 2008, însă termenul de finalizare a fost prelungit prima dată până în aprilie 2009, apoi până în august şi ulterior până în noiembrie, din cauza lucrărilor suplimentare pentru mutarea unor reţele. În plus, valoarea iniţială a proiectului, de peste şapte milioane de euro, a crescut cu aproximativ patru milioane de euro, banii fiind pentru mutarea reţelelor de apă, canal şi cabluri de la Electrica, Apa Nova, Distrigaz şi Romtelecom.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu, declara, în iulie 2008, că lucrarea a întârziat din cauză că, după ce s-a făcut proiectul şi a început lucrarea, s-a descoperit că dedesubbt erau reţele de apă, canal, şi cabluri de la Electrica, Apa Nova, Distrigaz şi Romtelecom.

Cristache Rădulescu mai spunea atunci că dacă s-ar fi ştiut de la început de existenţa reţelelor, costurile pentru relocarea lor ar fi fost cuprinse în proiect, cea mai mare parte a fondurilor provenind de la Uniunea Europenă. În acest caz însă, diferenţe de patru milioane de euro a fost suportată de consiliile locale din Voluntari şi sectorul 2 al Capitalei.

SURSA: Mediafax