'Cauzele pot fi diverse. În luna iunie am avut foarte multe activităţi sezoniere, care pot genera multe incidente de plată, având în vedere gradul mare de volatilitate al acestor activităţi. În plus, tot mai multe firme intră într-o situaţie financiară delicată, pentru că actualul mediu de afaceri duce la insolvenţe', a subliniat Cristian Pârvan.

El a precizat că majorarea sumelor refuzate la plată de bănci este şi unul din aspectele marginale ale situaţiei economice, o ilustrare a datelor statistice privind evoluţia economiei în prima jumătate a anului.

Valoarea sumelor refuzate la plată de băncile comerciale s-a dublat în iulie faţă de iunie 2014 şi a ajuns la 1,05 miliarde de lei luna trecută, faţă de 510,8 milioane de lei în iunie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României.

Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plată în a şaptea lună din acest an a provenit tot din plăţile cu bilete la ordin, care au însumat peste un miliard de lei, faţă de 489,55 milioane de lei în luna anterioară (+109,5%). AGERPRES