Președintele grupului parlamentar, Volker Kauder, va conduce delegația care se va întâlni pe 2 aprilie cu Alfonso Alonso, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular (partidul premierului Mariano Rajoy), pentru a obține informații detaliate referitoare la toate etapele pe care guvernul spaniol urmează să le parcurgă pentru a redresa situația economică a țării.
Reamintim faptul că, Executivul comunitar a deschis procedura de dificit excesiv împotriva Spaniei în aprilie 2009. 
Procedura prevede sancţiuni sub formă de amenzi pentru statele din zona euro care depăşesc limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere, în timp ce ţările membre UE din afara zonei euro pot fi penalizate prin reducerea fondurilor structurale.
Astfel, Madridul ar putea fi sancţionat cu amenzi de până la 0,1% din PIB pentru că nu a redus deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele faţă de UE.
Spania a avut în 2010 un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro, astfel că sancţiunea maximă aplicabilă ar fi de aproximativ un miliard de euro.
Guvernul Rajoy a încercat să obțină o ”derogare” de la Comisia Europeană.
Spania dorește să renegocieze aceste cifre și să ceară Bruxelles-ului o abordare mai puțin abruptă a situației economice dificile a acestei țări lovită de criză.
Obiectivul cabinetului Rajoy este ca, în 2012, deficitul să se situeze în jur de 5%. Acest lucru presupune tăieri mai puțin dramatice, de circa 30.000 de milioane de euro, care, în opinia autorităților de la Madrid pot fi susținute.