Președintele Klaus Iohannis a purtat o convorbire telefonică marți cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Cei doi lideri de stat au avut o discuție detaliată și extinsă. Ei au abordat subiecte legate de situația de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre. Această informație a fost comunicată de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis i-a transmis Președintelui Volodimir Zelenski că țara noastră va continua să ofere un sprijin ferm Ucrainei.

„Preşedintele României l-a asigurat pe preşedintele Volodimir Zelenski de continuarea sprijinului ferm al ţării noastre pentru Ucraina”, a arătat Administraţia Prezidenţială.

Evoluția relațiilor bilaterale dintre cele două state, analizată

Șeful statului român a reiterat poziția României de condamnare a recentelor atacuri intense ale Rusiei asupra Ucrainei, cu referire specială la infrastructura civilă.

Președinții României și Ucrainei au abordat și evoluția relațiilor bilaterale, prioritățile pentru anul 2024 și în mod special proiectele transfrontaliere de interes reciproc.

Ei au exprimat dorința comună de a progresa semnificativ în stabilirea unui Parteneriat Strategic între cele două țări, conform deciziilor adoptate în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski la București în octombrie 2023 și a Declarației comune semnate de cei doi lideri de atunci.

klaus iohannis
Klaus Iohannis/SURSA FOTO: Presidency.ro

Iohannis a salutat progresele în recunoașterea absenței așa zisei „limbi moldovenești”

În acest context, Klaus Iohannis a salutat progresele făcute de Ucraina în recunoașterea absenței așa-numitei „limbi moldovenești„. Acest lucru s-a făcut în conformitate cu înțelegerile din octombrie 2023. El a subliniat importanța respectării drepturilor minorităților naționale și continuarea unui dialog bilateral constructiv, transparent și principial între cele două țări pe toate subiectele de interes comun.

Iohannis și Zelenski au discutat și despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei. Șeful statului a felicitat Ucraina pentru decizia istorică luată în luna decembrie 2023 în cadrul Consiliului European, de a iniția negocierile de aderare.

Cursul euroatlantic al Ucrainei, pe agenda discuțiilor

Administrația Prezidențială a transmis că Președintele Volodimir Zelenski a exprimat recunoștința specială față de sprijinul valoros și susținerea oferite personal de către șeful statului român, Klaus Iohannis, și de către România în realizarea acestui obiectiv.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au abordat cursul euroatlantic al Ucrainei și prioritățile aliate pentru acest an. De asemenea, au discutat despre susținerea continuă relevantă pentru Ucraina. S-a abordat acest aspect și din perspectiva pregătirii Summitului NATO de la Washington.