Partenera de afaceri a Elenei Udrea, înfrângere în instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție confirmă verdictul inițial dat de Curtea de Apel Cluj cu privire la intențiile frauduloase prezente la încheierea unor contracte.

Judecătorii au constat că s-a încercat fraudarea societății în care Elena Udrea deține calitatea de asociat – persoană fizică.

Partenera de afaceri a Elenei Udrea, probleme după girarea cauțiunii

Lia Stanca și fiica ei, Nadine, au pierdut procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție în care cereau desființarea unei hotărâri emise de judecătorii clujeni.

Este vorba despre faptul că magistrații au considerat că o serie de contracte încheiate de patroanele Băilor Boghiș sunt frauduloase.

În afacere sunt implicați mai mulți oameni de afaceri și Elena Udrea.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă acțiunea formulată de Lia Stanca și fiica ei, Nadine.

S-a încercat fraudarea societății

”Respinge cererea de repunere în termenul de revizuire. Respinge ca tardivă cererea de revizuire formulată de revizuentele Stanca Veronica Elena şi Stanca Nadine Magda împotriva deciziei civile nr. 322 din 16 iulie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia a II-a Civilă, în dosarul nr. 135/84/2019/a1.

Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată soluția pe scurt a instanței.

Curtea de Apel Cluj a decis că mai multe contracte privitoare la o serie de împrumuturi realizate în cadrul societății Băile Boghiș să fie anulate.

Judecătorii au constat că s-a încercat fraudarea societății de către Lia Stanca, fosta soție a unui șef din SRI, și fiica ei, Nadine, potrivit gazetadecluj.ro.

De pe urma insolvenței societății ar fi avut de pierdut Elena Udrea, Ion Țiriac sau omul de afaceri din domeniul imobiliar, Cristian Erbașu, care sunt înscriși la masa credală a firmei și așteaptă să primească bani.

Diminuarea gajului general al creditorilor

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au constat că mai multe împrumuturi făcute în numele societății au fost contractate fraudulos pentru că membrii familiei Stanca, Lia și fiica ei, Nadine, să beneficieze de o serie de rambursări nelegale.

Lia Stanca este fosta soție a lui Nicolae Viorel STANCA, fost parlamentar PDL și general SRI în rezervă.

În urma emiterii acestei sentințe, în mod normal, procurorii ar trebui să se autosesizeze pentru cercetarea modului în care au fost luate aceste împrumuturi pentru că, în opinia judecătorilor, ele sunt reclamate ca fiind frauduloase.

“Prin urmare, se poate afirma cu certitudine că singurul scop al întocmirii actelor în discuție a fost favorizarea creditorului asociat Stanca Nadine Magda și diminuarea gajului general al creditorilor.

Intenția frauduloasă, pe deplin dovedită

Complicitatea la fraudă a tuturor părților contractante transpare din împrejurarea că administratorul statutar al debitoarei la data încheierii contractului în litigiu, Ciurte Maria, care a reprezentat debitoarea la încheierea actelor, este mama intimatei Stanca Veronica Elena (asociat și creditor al societății), respectiv bunica intimatei Stanca Nadine Magda (asociat și creditor al societății).

În aceste condiții este dincolo de orice îndoială că la momentul încheierii contractelor, asociații semnatari ai convenției au cunoscut în mod direct situația debitoarei și folosindu-se de influența acestora asupra societății, în calitate de asociați ai acesteia, au urmărit exacerbarea creanței creditoarei Stanca Nadine Magda.

Lucru făcut prin prin prevederea unor penalități de întârziere într-un cuantum cu mult mai mare decât cel stabilit la momentul acordării împrumutului prin contractul încheiat în anul 2013 și a unui termen de scadență mult mai scurt, cu încălcarea vădită a interesului general al societății, în scopul sustragerii de la urmărirea de către creditori a întregului activ al societății și păstrării acestuia cu orice preț în patrimoniul familiei.

Intenția frauduloasă a contractanților la momentul întocmirii actelor este astfel pe deplin dovedită, fiind îndeplinită astfel condiția prevăzută de art.117 alin. 2 lit. c din legea insolvenței ”, motivarea sentinței emise de Alina Gabriela Nicolescu și Doina Viorica Popovici, judecătorii procesului.

Cauțiunea de 5 milioane de lei a Elenei Udrea

În 2015, SC Băi Boghiș a girat plata cauţiunii în valoare de cinci milioane lei stabilite pentru ca Elena Udrea să rămână în libertate în dosarul în care a fost judecat omul de afaceri din domeniul energiei Bogdan Buzăianu, arată sursa citată.

Elena Stanca a declarat că cererea de intrare în insolvență vine ca urmare a sechestrelor puse de procurori în dosarele în care Udrea a fost condamnată.

”Într-adevăr, avem active foarte importante, dar din cauza sechestrelor puse de procurori pe bunurile companiei avem probleme financiare. Din cauza acestor sechestre nicio bancă nu vrea să deschidă nici măcar un cont pentru acordarea de împrumuturi pentru societate.

Avem obiective în care dorim să investim, dar nu putem face lucrul acesta din cauza sechestrelor instituite”, a declarat Elena Stanca pentru Gazeta de Cluj.

Sprijin guvernamental pentru Băile Boghiș

Stațiunea Băi Boghiș a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate.

În 2013, s-a înţeles imediat şi care au fost resorturile direcţionării acestor fonduri, deoarece o jumătate din capitalul social al SC Băi Boghiş SRL a fost achiziţionat de Elena Udrea în persoană.

Pentru ca, în 2014, Elena Udrea să intre, la vedere, în această companie, în calitate de asociat persoană fizică.

SC Băi Boghiș SRL și-a anunțat intrarea în insolvență în data de 28 februarie 2019, în timp ce Elena Udrea se afla în Costa Rica. Așa cum se precizează în Raportul de activitate întocmit de administratorul judiciar, potrivit sursei citate.

Partenera de afaceri a Elenei Udrea. Anularea contractului de împrumut

La data de 17 octombrie a fost actualizat tabelul preliminar al creanțelor, în care au fost admise o creanță certă de 364.399 de lei (reprezentând 4,16% din total masă credală) a Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj, o creanță garantată de 5.793.403,55 lei (reprezentând 66,16% din total masă credală) a SC Construcții Erbașu SA, precum și o creanță a fiicei Veronicăi Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, în valoare de 13.333.984,55 lei, însă aceasta nu are drept de vot în comitetul creditorilor.

Curtea de Apel Cluj a dispus anularea unui contract de împrumut din 4 ianuarie 2014 între Nadine Stanca și SC Băi Boghiș SRL.

În ceea ce privește clauzele referitoare la termenul de rambursare și penalitățile de întârziere (contractul prin care s-a schimbat termenul de rambursare a împrumutului de 5 milioane lei din 30 septembrie 2018 în 4 ianuarie 2018 și prin care s-a impus majorarea penalităților de la 0,06% pe zi la 0,5% pe zi).

Anularea actului adițional

În plus, a dispus anularea actului adițional din 4 ianuarie 2014 la contractul de împrumut din 30 septembrie 2019 încheiat între Lia Stanca, Nadine Stanca și Băi Boghiș SRL, în ceea ce privește penalitățile de întârziere (actul adițional prin care prin care se modificau anumite clauze la contractul inițial, printre care și impunerea penalităților de 0,5% pe zi de întârziere) și anularea Contractului de împrumut cu garanție imobiliară încheiat între Stanca Nadine Magda, prin mandatar Stancă Veronica Elena, și Băi Boghiș SRL în 29 noiembrie 2017 (contractul prin care s-a hotărât că împrumutul de 5 milioane să fie garantat cu întregul patrimoniu al societății, imobile și inclusiv cu bunurile mobile, fiind intabulat dreptul de ipoteca de rang I).

Înainte de emiterea acestei decizii judecătorești, Nadine Stanca ar fi trebuit să primească o creanță de 13 milioane, însă acum ar trebui să recupereze 4,3 milioane lei, iar mama ei, Lia Stanca, a rămas cu o creanță de 1,9 milioane lei, conform sursei citate.