Secretarul de stat francez pentru afacerile europene Pierre Lellouche a apreciat vineri că Parlamentul European este pe cale ‘să se discrediteze’, la o zi după adoptarea unei rezoluţii ce solicită Franţei să ‘suspende imediat’ expulzările de romi, scrie AFP.

‘Răspund Parlamentului European că este pe cale să se discrediteze şi le-am spus-o în faţă’, a declarat Lellouche pentru postul de radio France Inter, amintind că odată cu Tratatul de la Lisabona această instituţie urma să aibă o ‘putere considerabilă de codecizie împreună cu Consiliul’.

PE a votat joi o rezoluţie ce solicită Franţei şi altor state europene să suspende expulzările de romi spre ţările acestora de origine. Acest text cu o puternică valoare simbolică nu are însă caracter constrângător.

‘Când Parlamentul European violează el însuşi textele, adică directivele asupra mişcărilor interne din cadrul Uniunii Europene, şi spune ‘nu, nu aveţi dreptul de a expulza’, ce vrea să însemne lucrul acesta? Articol 3 din tratat nu mai are nicio valoare?’, s-a întrebat Lellouche.

‘Legea europeană prevede că libertatea de circulaţie se aplică în toatele cele 27 de state. Sunt trei luni de rezidenţă – nu 30 de ani – şi nu sunt pe banii plătitorilor de taxe: nimeni nu are dreptul să se instaleze fără resurse în celălalt colţ al Europei pe costurile ţării gazdă’, a pledat el.

Politica franceză de demolare a zeci de tabere ilicite de romi şi de repatriere a sute dintre aceştia spre ţările lor de origine, în esenţă spre România, a suscitat un val de critici vehemente în Franţa şi în străinătate.

SURSA: Agerpres