Parlamentul European îl întreabă pe procurorul general al Bulgariei cum sunt cercetate înregistrările lui Boiko Borisov

Există progrese în cazul Barcelonagate și este vocea premierului Boiko Borisov e cea care se aude în înregistrările pentru care Parchetul, în decembrie, a refuzat să demareze o anchetă? Acestea sunt două dintre cele șase subiecte pe care europarlamentarii din Grupul PE pentru monitorizarea democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale îi adresează întrebări procurorului general al Bulgariei, Ivan Gheșev.

Întrebările sunt publicate pe site-ul Comisiei LIBE a Parlamentului European, din care face parte și grupul. Grupul a încercat pentru a doua oară să interpeleze autoritățile bulgare, la începutul lunii ianuarie, transmite Sega.

La prima audiere, în august anul trecut, procurorul-general și prim-ministrul au refuzat să se prezinte, trimițându-și doar adjuncții. Și pe 8 ianuarie au procedat la fel. Dar acum Gheșev primește 6 întrebări suplimentare, iar ministrul bulgar al justiției, Desislava Akhladova, și viceprim-ministrul Ekaterina Zaharieva – opt.

Care este starea actuală a așa-numitei anchete “Barcelonagate”, în care numele lui Boiko Borisov este implicat într-o schemă de spălare de bani, întreabă deputații europeni. Și reamintesc Parchetului că, în urmă cu câteva luni, a explicat că așteaptă răspunsuri de la autoritățile spaniole cu privire la ancheta lor. Deputații întreabă dacă Procuratura face și altceva în proces, decât să aștepte răspunsuri din partea Spaniei, având în vedere că un astfel de semnal a fost depus la Parchetul bulgar cu mult înainte de cel primit de autoritățile spaniole?

Alt subiect de interes la Bruxelles, înregistrările audio din iunie 2020

Acestea îi reamintesc procurorului general că în anunțul de sistare a acestei verificări a explicat că expertiza tehnică a înregistrării a arătat că aceasta nu a fost manipulată. De fapt, în declarația sa, Parchetul nu a furnizat informații cu privire la autenticitatea înregistrării. „Puteți clarifica dacă expertiza tehnică confirmă că aceasta este vocea prim-ministrului Borisov? Având în vedere interesul public mare vizavi de caz, acesta este un detaliu foarte important al anchetei. În declarațiile dumneavoastră anterioare ați spus că Procuratura a declasificat și a publicat multe materiale în procesele de interes public. Veți prezenta și expertiza tehnică a înregistrărilor și acțiunile întreprinse de Parchet în acest caz?”, în întreabă pe Gheșev deputații europeni.

Vor să știe dacă este în curs o anchetă pentru trafic de influență sau abuz de putere pentru ceea ce Boiko Borisov a spus în înregistrări, că dădea instrucțiuni autorităților statului. Există și o întrebare cu privire la stadiul anchetei privind lingourile și teancurile din sertarul lui Borisov, pe care Parchetul a oprit-o la sfârșitul anului 2020, deoarece nu a reușit să afle cine este „frumoasa doamnă” sau „Mata Hari” (ambele din spusele lui Borisov) care a făcut pozele. Având în vedere că Boiko Borisov vorbește despre o piață neagră a acțiunilor compromițătoare, deputații europeni întreabă dacă acest lucru este investigat.

Întrebările se referă și la criticile legate de atribuțiile semnificative ale procurorului general

Astfel, îl întreabă pe Geshev cât de frecventă este practica sa de a revoca actele procurorilor și cât de des îi instruiește în cazuri specifice. Cine îl numește pe procurorul-general al Bulgariei și în fața cui dă el raportul? – este o altă întrebare.

O altă problemă este legată de registrul de încălcări ale independenței sistemului judiciar, care le-a fost făcut Consiliul Judiciar Superior și în care au fost menționare și rapoartele Comisiei Europene, precum și opiniile critice privind Procuratura. „Cum ați comenta acest lucru?”, l-au întrebat deputații europeni pe Gheșev.

Pentru Ahladova și Zaharieva există, de asemenea, o întrebare legată de urmărirea penală – dacă intenționează să limiteze puterea enormă pe care o are procurorul-șef.

Care sunt celelalte întrebări adresate

– Să prezinte detalii despre programul guvernamental adoptat ca răspuns la raportul Comisiei Europene privind statul de drept.

– Cum intenționează să îmbunătățească situația cu pluralismul mass-media și securitatea jurnaliștilor. Dacă intenționează să inițieze modificări legislative pentru a crește transparența dreptului de proprietate asupra mass-media. Există mijloace de informare în masă care sunt finanțate direct sau indirect din fondurile statului sau din bani de la UE. Ne puteți furniza o listă a mijloacelor de informare în masă care primesc finanțare UE?

Într-o rezoluție, Parlamentul European a face apel la autoritățile bulgare să modifice Legea antidiscriminare, prin includerea în mod explicit a identității de gen ca motiv pentru discriminare și pentru a modifica Codul penal astfel încât să acopere infracțiunile de ură și discursurile de ură bazate pe orientare sexuală, identitate de gen și expresie și caracteristici sexuale. Guvernul a luat vreo măsură cu privire la aceste probleme?

– În urmă cu câteva luni, premierul Boiko Borisov a anunțat idei de amendamente constituționale despre care se spunea că ar fi singura variantă posibilă. Comisia de la Veneția a dat o opinie destul de descurajantă. Reforma constituțională a eșuat. Cum evaluează autoritățile bulgare această situație?

– Din răspunsurile dvs. (în timpul audierii-n.red.) putem concluziona că Bulgaria nu intenționează să elimine posibilitatea acordării cetățeniei în schimbul investițiilor. Mecanismele de control vor fi îmbunătățite, dar oportunitatea va rămâne. Având în vedere dezvăluirile mass-media despre acest sistem din Cipru, v-ați gândit să puneți capăt practicii „vizelor de aur”?

– În ultimele luni, au existat multe îngrijorări cu privire la statul de drept în Bulgaria. Alegerile parlamentare vor avea loc în primăvară și s-au auzit deja îngrijorări, inclusiv cu privire la mașinile de vot. Sunteți gata să permiteți un audit independent al mașinilor?

Semnal de avertizare

„Faptul că grupul de monitorizare continuă să pună întrebări înseamnă că deputații europeni nu intenționează să renunțe la monitorizarea detaliată a situației din Bulgaria, indiferent cât de mult ar încerca guvernul din Sofia să îngreuneze dialogul.

Amintim că în atribuțiile grupului este inițierea de misiuni pentru a studia problemele de pe teren, dar din cauza situației cu COVID-19, sunt utilizate în prezent alte instrumente de lucru.

Analizele și concluziile grupului pot deveni parte a documentelor pe baza cărora Parlamentul European evaluează respectarea statului de drept în statele membre”, a scris pe Facebook eurodeputata Elena Ionceva (BSP/Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților), care e membru al grupului de monitorizare.

Potrivit acesteia, aceste probleme reprezintă un alt semnal de avertizare privind starea statului de drept în Bulgaria.