Acordul de asociere, care reprezintă fundamentul pentru o mai puternică asociere politică şi integrare economică între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, oferind liber acces reciproc pe piaţă, a fost aprobat cu 535 de voturi pentru, 94 împotrivă şi 44 de abţineri, potrivit comunicatului.

În rezoluţia care însoţeşte acordul, aprobată cu 529 de voturi pentru, 96 împotrivă şi 46 de abţineri, deputaţii au subliniat că semnarea documentului la 27 iunie şi ratificarea acestuia nu reprezintă un obiectiv final în relaţiile UE – Republica Moldova.

"Ratificarea acordului de asociere UE – Moldova este o clară recunoaştere a succesului procesului de reformă politică şi economică în Moldova, care stabileşte perspectivele sale europene şi dovedeşte determinarea sa ca la un moment dat să adere la UE", a spus raportorul Petras Austrevicius. "Este momentul să felicităm poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales în contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru ţară", a mai spus el.

Deputaţii europeni au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin şi au cerut o campanie de informare comprehensivă despre beneficiile sale pentru cetăţenii moldoveni.

Acordul acoperă "întreg teritoriul recunoscut internaţional al Republicii Moldova", iar Transnistria, ca parte integrantă a acestuia, trebuie să fie subiect al acordului, au subliniat eurodeputaţii. Ei au adăugat că UE trebuie să joace un rol mai important în găsirea unei soluţii pentru o clarificare efectivă a situaţiei transnistrene între Chişinău şi Tiraspol.

Pentru a intra în vigoare, Acordul de asociere trebuie să fie ratificat de Parlamentele naţionale ale statelor membre UE. Părţi din acord, inclusiv Acordul aprofundat şi comprehensiv de liber schimb, se aplică provizoriu de la 1 septembrie 2014. Republica Moldova a ratificat acordul la 2 iulie.