Înainte de a semna Martin Schulz, parlamentul a adoptat cu majoritate de voturi (438 pentru, 194 împotrivă şi 7 abţineri) angajamentul bugetar (sume prevăzute pentru programe care se pot extinde pe mai mulţi ani).

Plăţile prevăzute pentru 2017 (sumele efectiv cheltuite) se ridică la 134,5 miliarde de euro.

La începutul procedurii bugetare, comisia Europeană a propus un angajament bugetar global de 157,7 miliarde de euro şi 134,9 miliarde în ceea ce priveşte plăţile în 2017..

Statele membre, reunite în cadrul Consiliului, au cerut reducerea acestor sume , estimând că CE a suprestimat nevoile mai multor domenii. Parlamentul a considerat că dimpotrivă, suma ar fi trebuit să fie mai mare.

"Ne-am atins obiectivele. Bugetul pentru 2017 este clar axat pe priorităţile noastre de a stimula creşterea, crearea de locuri de muncă, mai ales pentru tineri, şi pe lupta împotriva crizei migraţiei", a declarat joi social democratul Jens Geier, raportorul principal pentru buget.

Un alt raportor, eurodeputatul din partea Veryilor Indrek Tarand, şi-a exprimat regretul că bugetul nu prevede şi o rezervă pentru remunerarea foştilor comisari în aşteptarea unui cod de conduită mai strict. Agerpres

Te-ar putea interesa și: