Criticii susţin că aceasta se reduce la aprobarea sinuciderii şi că ar pune în pericol pe cei vulerabili şi invalizi, informează RADOR.

Legea sinuciderii asistate ar acorda adulţilor în deplinătatea facultăţilor mintale, care mai au mai puţin de şase luni de trăit, dreptul de a îşi pune capăt vieţii la momentul ales. Acesta ar reprezenta un pas important pentru societate.

Proiectul are are la bază o lege din Oregon. Luând ca reper experienţa din acest stat, ar însemna că aproximativ 1000 de persoane din Anglia şi Ţara Galilor ar alege o sinucidere asistată în fiecare an.

Deşi este puţin probabil ca legea să primească suficientă susţinere pentru a fi votată, simplul fapt că ea ar trece de această a doua dezbatere ar fi semnificativ şi ar fi prima dată când o astfel de lege ar atinge acest stadiu.

Elveția, țara din Europa unde sinuciderea asistată este legală

În Elveția, sinuciderea asistată este legală și, tehnic, chiar şi o persoană tânără şi sănătoasă poate folosi astfel de servicii. Totuşi, organizaţiile implicate în această activitate îşi stabilesc propriile regulamente, care diferă de la grup la grup.

Mai nou,  o organizație elvețiană care se ocupă de sinucidere asistată, EXIT, a votat să își extindă serviciile la persoanele în vârstă care nu sunt bolnave în stadii terminale, însă Măsura a fost criticată de Asociaţia Medicală Elveţiană, pe fondul temerilor că va încuraja suicidul în rândul bătrânilor.
 

"Nu susţinem schimbarea statutului de către Exit. Acest lucru ne îngrijorează pentru că nu putem exclude ca persoane vârstnice sănătoase să se simtă presate să îşi ia viaţa", a declarat preşedintele asociaţiei, Dr Jürg Schlup.

Totuși, Exit susţine că majoritatea persoanelor care vor alege această variantă sunt deja membre ale organizaţiile şi caută astfel de servicii de mulţi ani.

"Sinuciderea asistată este un proces lung. Medicii trebuie să facă teste şi să discute cu pacienţii ore întregi, să le ceară să îşi justifice motivaţiile. Pacienţii în vârstă simt că nu au energie pentru toate acestea şi nici nu este prea demn", a precizat vicepreședintele Exit, Bernhard Sutter.

Organizaţia a confirmat că persoanele în vârstă care vor opta pentru aceste servicii vor fi supuse unor verificări complete, dar testele medicale vor fi mai puţin stricte decât cele pentru tineri.