Comisia pentru agricultură a PE a mai subliniat că va căuta să influențeze legislația care urmează a fi adoptată în privința reformei și modernizării sectorului agricol al UE. ”Acesta este un semnal adresat Comisarului Cioloș că noua direcție a Politicii Agricole Comune (PAC) post-2013 este cea stabilită de Parlament European, iar Comisia Europeană va trebui să facă propunerile legislative în acest sens”, a declarat Albert Dess, raportorul pentru rezoluția Comisiei pentru agricultură.

Deputații europenii vor ca plățile directe către fermieri să fie mai direct legate de ”măsuri ecologice” (emisii scazute de dioxid de carbon, captura emisiilor GHG, consum redus de energie etc).

În același timp, Comisia de agricultură a PE vrea ca ajutorul financiar să fie acordat pe baze mai juste. În prezent, noile state membre primesc în prezent un sprijin financiar mai mic per fermier decât vechile state membre, dar deputații europeni vor ca toate statele membre să primească un procent minim din media plăților UE în agricultură.

Comisia de agricultură a salutat de asemenea introducerea unui plafon pentru plățile directe per fermier, așa cum a propus Comisia Europeană, propunând de asemenea ca mărimea fermei, locurile de muncă generate precum și gradul de protecție a mediului să fie criterii importante.

Pentru a evita deturnarea banilor publici, deputații europeni propun, de asemenea, rezervarea unor plăți directe pentru ”fermierii activi”, adică pentru cei care folosesc pământul pentru producție.

Combaterea speculațiilor în cazul produselor agricole este esențială pentru a reduce volatilitatea extremă a prețurilor și pentru a garanta o stabilitate sporită fermierilor. Europarlamentarii propun un sistem de raportare la nivel mondial a stocurilor agricole destinate siguranței alimentare.

În situația apariției unei crize, fie din pricina fluctuațiilor de preț, fie din cauza altor factori, o finanțare specială din bugetul general al UE ar trebui să devină disponibilă pentru asigurarea unui răspuns rapid.