Senatorii şi deputaţii au început, marţi, după mai bine de şase ore, votul secret cu bile la moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii PSD şi PC.

„Potrivit Constituţiei României se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, deci cu minim 236 de voturi „pentru”. Votul e secret cu bile”, a ţinut să le reamintească Mircea Geoană parlamentarilor.

Votul este demarat de deputaţi, lista de prezenţă fiind strigată de social-democratul Valeriu Zgonea, secretarul Camerei.

Cea mai mare parte a dezbaterii moţiunii a fost urmărită de la porţile Palatului Parlamentului, intrarea de la Camera Deputaţilor, de peste o mie de sindicalişti de la toate cele cinci confederaţii, care după aproximativ cinci ore au încheiat protestele şi au plecat acasă, fără a asista la anunţarea rezultatelor moţiunii.

Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Cameră, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoană, care a demisonat din partid), PSD-PC – 94, PNL – 54, UDMR – 22, Minorităţi – 18, Independenţi – 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar – 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC – 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL – 22, UDMR – 9, Grupul Mixt – 10.

Dacă toţi cei de la PSD-PC şi PNL vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură, ar avea 212 opţiuni „pentru”. Astfel, pentru adoptarea moţiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.