Pe piata petrolului incep sa apara miscari destul de suprinzatoare prin comparatie cu situatia de pana acum. Astfel, cotatia de la New York a cazut sub pretul cosului OPEC. De altfel, Brent a devenit acum cel mai scump, in timp ce petrolul tranzactionat la New York a ajuns sa fie cel mai ieftin sortiment dintre cele mari.

Situatia este putin bizara, avand in vedere faptul ca petrolul OPEC este unul sulfuros, in timp ce Brent si WTI Intermediate (cel american) sunt nesulfuroase si, prin definitie, ar trebui sa fie mai scumpe. Motivul pentru care titeiul sulfuros este mai ieftin consta in procesul de rafinare. Sulful oricum trebuie sa fie scos din brut, iar petrolul nesulfuros (nu chiar cu sulf zero, ci la cote foarte reduse) nu necesita o operatiune ampla de desulfurare. Astfel, intr-o rafinarie, sulful si cocsul raman balast. Proprietarul rafinariei trebuie sa gaseasca cumparatori, sau sa le utilizeze pentru alte produse finite. De exemplu, cocsul este ideal pentru brichetele de cocs pentru sobe.

Ca o mentiune, cosul OPEC este format dintr-un mix a 12 sortimente provenite din fiecare tara membra, dupa cum urmeaza: Saharan Blend (Algeria), Girassol (Angola), Arab Light (Arabia Saudita), Oriente (Ecuador), Murban (Emiratele Arabe Unite), Iran Heavy (Iran) Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuweit), Es Sider (Libia), Bonny Light (Nigeria), Qatar Marine (Qatar) si BCF 17 (Venezuela).

Astfel, in prezent, cosul OPEC este cotat la Viena cu 40,53 dolari pe baril, in timp ce Brent era ieri 44,50 dolari. Pretul mic este tinut acum de petrolul american, evaluat ieri la 36,51 dolari. In prezent, preturile de tranzactionare in piete sunt de 36,40 USD pentru un baril de WTI Intermediate si de 44,80 USD pentru Brent.