Este cel mai mare pericol care ne paște. Specialiștii avertizează că o nouă pandemie e pe cale să izbucnească și că acesta ar urma să fie chiar mai rea decât cea de COVID. Asta pentru că cel puțin opt tipuri de gripă aviară, toate care pot ucide oameni, circulă în jurul fermelor fabrici de pui din lume.

Jurnaliștii de la The Guardian au arătat că într-o zi din decembrie anul trecut, 101.000 de pui la o fermă gigantică lângă orașul Astrahan din sudul Rusiei au început să se prăbușească și să moară. Testele efectuate de centrul de cercetare de stat au arătat că circula o tulpină relativ nouă de gripă aviară letală cunoscută sub numele de H5N8. În câteva zile, 900.000 de păsări de la fabrica Vladimirskaya au fost sacrificate în grabă pentru a preveni o epidemie, susține sursa citată.

Gripa aviară este cealaltă pandemie în curs de desfășurare a lumii. Tulpina H5N8 e a străpuns mii de efective de pui, rață și curcan în aproape 50 de țări, inclusiv Marea Britanie, în ultimii ani și nu prezintă semne de oprire.

Incidentul care a transmis o undă de îngrijorare

Dar incidentul de la Astrakhan a fost diferit. Când au fost testați 150 de lucrători la fermă, s-a descoperit că cinci femei și doi bărbați aveau boala, deși o formă ușoară. Era pentru prima dată când se știa că H5N8 se transmite de la păsări la oameni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost alertată dar nu a acordat foarter multă atenție atunci când Anna Popova, consilier șef consumator al Federației Ruse, a avertizat vă există „un grad de probabilitatea” ca transmiterea de la om la om a H5N8 să evolueze în curând și că ar trebui purces imediat la dezvoltarea unui vaccin.

„Vedem o explozie fără precedent în focarele de noi virusuri ale gripei aviare”, a declarat Dr. Michael Greger.

Nu au existat alte rapoarte de infecții cu H5N8 umane în 2021, dar îngrijorarea s-a îndreptat săptămâna trecută către China, unde un alt tip de gripă aviară cunoscut sub numele de H5N6 a infectat 48 de persoane de când a fost identificată prima dată în 2014. Majoritatea cazurilor au fost legate de persoanele care lucrează cu păsări de crescătorie. A existat, însă, o creștere în ultimele săptămâni și mai mult de jumătate din totalul persoanelor infectate au murit, sugerând că H5N6 este în ritm de creștere, suferă mutații și este extrem de periculos.

Răspândirea virusului H5N6 este acum o „amenințare serioasă”

OMS și virologii chinezi au solicitat guvernelor să își sporească vigilența. „Probabilitatea răspândirii de la om la om este scăzută [dar] este necesară o supraveghere geografică mai largă în zonele afectate din China și în zonele din apropiere pentru a înțelege mai bine riscul și recenta creștere a efectelor asupra oamenilor”, a declarat un reprezentant OMS din zona Pacificului.

La începutul acestei luni, Centrul de Control al Bolilor din China a identificat mai multe mutații în două cazuri recente de H5N6. Răspândirea virusului H5N6 este acum o „amenințare serioasă” pentru industria păsărilor și sănătatea umană, au declarat Gao Fu, director CDC, și Shi Weifeng, decanul sănătății publice la Shandong First Medical University.

Potențialul AIVs [virusurile gripei aviare] justifică o monitorizare continuă și vigilentă pentru a preveni pierderile suplimentare care ar putea duce la „pandemii dezastruoase”, spun ei.

Au potențialul de a fi mai rău decât Covid

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), virusurile gripei aviare evoluează într-un fond genetic mare de virusuri diverși. Păsările sălbatice sunt în mod obișnuit îndicate de guverne și industrie pentru răspândirea gripei aviare de-a lungul rutelor migratoare, dar există dovezi că fermele industriale sunt potențiale „vase de amestecare” pentru virusuri noi, uneori chiar letale.

Marius Gilbert, epidemiolog la Universitatea Libre de Bruxelles din Belgia, dar și alții, a arătat cum gripa aviară este legată de intensificarea rapidă a creșterii păsărilor, ceea ce face acum virusurile gripei aviare mai periculoase.

„Vedem o explozie fără precedent a focarelor de noi virusuri ale gripei aviare, care istoric au prezentat cel mai mare risc de pandemie și cu siguranță au potențialul de a fi mai rău decât Covid.”, a avertizat Gilbert.