Pandemia de coronavirus a făcut prăpăd. Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (495.470), apoi în Brazilia (244.765), Mexic (178.108), India (156.111) şi Regatul Unit (119.387).

De asemenea, 110.262.590 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost diagnosticate, arată AFP.

Pandemia de coronavirus a făcut prăpăd. Recent, numărul cazurilor noi a scăzut

Numărul total al cazurilor noi de coroanvirus a scăzut săptămâna trecută la 2,7 milioane, cu aproximativ 500.000 mai puţine în comparaţie cu săptămâna precedentă, a raportat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit raportului OMS prezentat marţi seară, la Geneva, această reducere de 16% a prelungit scăderea constantă care a început de la un vârf de circa 5 milioane de cazuri noi în prima săptămână completă din luna ianuarie, informează DPA.

Săptămâna trecută, toate regiunile lumii au cunoscut o tendinţă descendentă, cu excepţia Orientului Mijlociu. Cu toate acestea, cei 170.000 de pacienţi noi din Orientul Mijlociu au fost depăşiţi numeric de cele 970.000 de cazuri noi în Europa şi cele 1,3 milioane în Americi.

S-au înregistrat și mai puține decese

OMS a contabilizat săptămâna trecută 81.000 de decese asociate noului coronavirus în întreaga lume, o reducere de 10%.

Agenţia sanitară a ONU a declarat că noile variante ale virusului, considerate mai contagioase, s-au răspândit în alte ţări săptămâna trecută. Varianta consemnată pentru prima dată în Marea Britanie a ajuns în prezent în 94 de ţări, mai scrie sursa citată.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a apreciat săptămâna aceasta într-un raport că această tulpină circulă deja în ”multe, dacă nu în toate” ţările din regiune. Aşa-numita variantă din Africa de Sud este prezentă în 46 de ţări, în timp ce varianta detectată în Brazilia şi Japonia a fost identificată în 21 de ţări.

În cea mai recentă evaluare de risc pentru Europa, ECDC a avertizat asupra ”transmisibilităţii crescute” observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să ”crească gravitatea bolii” şi să diminueze ”total sau parţial” eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.

Sursă foto: Dreamstime