Ministrul grec pentru migraţie Georgos Koumoutsakos a precizat, pentru Reuters,  că doar câteva sute de migranţi au ajuns în ultimele luni din Turcia în Grecia, în primul rând datorită controalelor mai stricte la frontiere, dar şi din cauza epidemiei de coronavirus, citează Agerpres.

Potrivit acestuia, Turcia este însă ‘un vecin dificil şi imprevizibil, care controlează un bazin de patru milioane de migranţi şi refugiaţi’ şi ‘nimeni nu poate exclude că va încerca să îi folosească cu altă ocazie’.

Koumoutsakos urma să viziteze lagărele de refugiaţi din insula Lesbos, împreună cu prim-ministrul landului german Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet. Vizita a fost limitată în ultimul moment la partea oficială, unde migranţii sunt cazaţi în containere; la recomandarea şefului securităţii locale, programul nu a mai inclus şi secţiunea improvizată.

Tensiunile au crescut

Totodată, în martie, la puțin timp după debutul pandemiei, tensiunile dintre Grecia şi Turcia – aliate în NATO, dar în dezacord în multe chestiuni – a crescut când mii de migranţi au încercat să forţeze frontiera pentru a intra în Uniunea Europeană.

‘Fluxul redus nu ne permite să ne relaxăm. Dimpotrivă, impune vigilenţă în continuare’, a avertizat ministrul grec.

În 2015 şi 2016, în Grecia au intrat din Turcia peste un milion de migranţi. Anul acesta, din aprilie până în iulie, au fost înregistraţi doar 850, faţă de 12.363 în perioada corespunzătoare din 2019. Zeci de mii de migranţi sunt în continuare blocaţi în lagăre supraaglomerate din insulele greceşti. Guvernul de la Atena a început transferul în tabere mai sigure de pe continent, pe care însă activiştii pentru drepturile omului le-au comparat cu închisorile.

‘Vor fi controale stricte, dar nu sunt închisori. Grecia nu construieşte închisori. Este un stat european democratic, care îşi apără graniţele, precum şi drepturile omului’, a susţinut Koumoutsakos.

În Turcia trăiesc 3,6 milioane de sirieni, care formează cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume. Ankara a ameninţat că va deschide frontierele, de teama unui nou val de migranţi care fug din calea războiului din nord-vestul Siriei.