Theodore Pantalakis, fostul şef al băncii elene ATEbank, a declarat pentru publicaţia ‘Realnews’ că banii au fost trimişi în străinătate pentru a achiziţiona active.

George Provopoulos, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, a declarat pe un ton iritat în Parlament că a prezentat autorităţilor fiscale detalii privind transferurile de bani la nivel înalt ale oficialilor ATEbank.

‘Este vorba de 8 milioane de euro, banii mei şi ai familiei mele. Este legal, sunt banii raportaţi şi taxaţi ai familiei, este un nivel care justifică transferul’, a Theodore Pantalakis.

Banca Centrală a Greciei a anunţat săptămâna trecută că Piraeus va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare şi depozitele ATEbank. Guvernul Greciei deţine o participaţie de aproximativ 90% în ATEbank.

Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate în Europa şi nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, aşteptând decizia finală privind viitorul instituţiei. Se estimează că banca are nevoie de o injecţie de capital de 5 miliarde de euro.

Activele toxice ale ATEbank de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), în timp ce unele unităţi vor fi preluate de statul elen, a anunţat Banca Centrală a Greciei.

După anunţarea deciziei prin care se ceda Piraeus Bank activele viabile ale ATEbank, Theodore Pantalakis a demisionat.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres