Intrarea în incapacitate de plată a celor şase malluri pare că nu a speriat dezvoltatorii. În semestrul al doilea vor mai fi livrate pe piaţă la nivel naţional între cinci şi şapte centre comerciale noi, care însumează o suprafaţă totală de 130.000 mp. La sfârşitul lunii iunie, stocul modern de spaţii comercial la nivel naţional era estimat la 2,31 mil. mp, din care 775.000 mp în Bucureşti.

În prezent 330.000 mp de spaţii comerciale se află în construcţie cu finalizare în acest an şi în 2013. „În general, retailerii vor fi precauţi în ceea ce priveşte contractarea de noi spaţii, cu excepţia retailerilor din domeniul alimentar şi a celor care ocupă spaţii largi care acţionează ca ancore (hipermarketuri, DIY n.red.) şi sunt capabili să obţină aranjamente financiare atractive“, explică autorii studiului.

În primele cinci luni ale anului 2012 vânzările din comerţul cu amănuntul au înregistrat o creştere cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Această creştere împreună cu faptul că 41% din cheltuielile totale de consum ale românilor sunt îndreptate către podusele agroalimentare, face lesne de înţeles expansiunea retailerilor din domeniul alimentar.

În prezent, magazinele de tip supermarket asigură dinamica pieţei cu retaileri precum Mega Image, Carrefour şi Profi anunţând noi deschideri în fiecare lună.

Retailerii de confecții au devenit destul de precauţi cu expansiunea reţelelor şi se concentrează mai curând pe optimizarea acestora. Selecţia noilor locaţii are la baza atât performanţele centrelor comerciale dar şi premiza că în următorii 1-3 ani se previzionează deschiderea unui număr mic de centre comerciale.

„În încercarea de a-şi limita pierderile, multi retaileri intră pe piaţa locală prin franciză, dar suntem de părere, că pe termen mediu, vom asista la schimbarea acestui model, ajungând la magazine deţinute integral de către compania mamă“, se arată în raportul JLL.  

Este de menţionat intrarea pe piaţa locală în trimestrul doi al acestui an a retailerului polonez CCC, care şi-a deschis primul magazin în galeria comercială Feeria din Bucureşti, dar care a anunţat că intenţionează să ajungă la o reţea de 15 magazine în primul de funcţionare.

În ceea ce priveşte chiriile în centre comerciale acestea sunt cuprinse tot între 65-70 euro/mp/lună. Chiriile unităților stradale au scăzut uşor până la nivelul de 60-65 euro/mp/lună ca urmare a numărului mare de unități stradale disponibile în prezent.