Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură intenţionează să finalizeze, cel târziu la finele lunii februarie, plăţile pe suprafaţă, pentru a putea face decontarea integrală a sumei la UE în luna martie 2012.

Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, cel mai bine ar fi ca plăţile pe suprafaţă să fie finalizate până la finele lunii februarie, pentru a putea deconta la UE, în luna martie, suma integrală de 1,09 miliarde de euro.

Până la finele lunii decembrie 2011, APIA a efectuat plăţi aferente campaniei SAPS 2011 în valoare totală de 729 milioane euro, pentru un număr total de 1,071 milioane de fermieri eligibili. De asemenea, alte 298 milioane euro au reprezentat plăţile pentru 335.000 de fermieri eligibili pentru sprijinul acordat zonelor defavorizate şi prin măsura de agromediu. Această sumă se referă la măsurile delegate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală AXA II, aferente campaniei privind sprijinul financiar pe suprafaţă – SAPS 2011, respectiv pe măsura 211 – Sprijin pentru zona montană defavorizată, pe măsura 212 – Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană şi pe măsura 214 – Plăţi de agromediu.

Cuantumul alocat plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 100,65 euro/hectar pentru 2011, la care se va aplica un coeficient de reducere liniară, ca urmare a depăşirii suprafeţei de referinţă de 8,7 milioane de hectare.
În cadrul campaniei SAPS 2011, România beneficiază de la UE de o alocaţie financiară de aproximativ 900 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă.