Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că Parchetul General sau instanţele de judecată sunt cele în măsură să se pronunţe dacă instituţiile din subordinea MAI şi-a făcut datoria cu respectarea legii în cazul mitingului din 10 august, înainte ca ea să poată vorbi despre asumarea răspunderii politice. 

Carmen Dan a fost întrebată, în cadrul audierilor de la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, de un reprezentant al Opoziţiei dacă îşi asumă răspunderea politică pentru „un management neperformant” al evenimentele din Piaţa Victoriei din partea instituţiilor aflate în subordinea sa.  „Nu cumva vă antepronunţaţi? Nu cumva nu puteţi să folosiţi termeni clari, cert, categoric, fără ca măcar să parcurgeţi acest raport? Nu cumva dumneavoastră aveţi o atitudine mai mult politică decât tehnică şi profesională? Nu cumva aţi ieşit din sfera obiectivismului? După ce veţi parcurge acest document (raportul cu privire la intervenţia jandarmilor – n.r.), cred că sunteţi mult mai îndreptăţit să trageţi concluzii, dar până atunci, aşa cum aţi precizat, referitor la tot ce a ţinut de planificarea şi organizarea acestei misiuni, este treaba altor instituţii competente să se pronunţe, Parchet, instanţă, le-aţi enunţat dumneavoastră. Cred că în momentul acesta, dumneavoastră nu aveţi suficiente date să spuneţi clar: Ministerul de Interne nu şi-a făcut datoria, structurile din subordinea dumneavoastră nu au funcţionat. Cred că nu aveţi”, a afirmat Carmen Dan. 

Ea a adăugat că a stat în minister pe data de 10 august de la prânz până la 3,00 dimineaţa, motivând că „aşa trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicate într-un eveniment de o asemenea amploare”, apoi a avut loc o şedinţă de informare cu cei care au coordonat acţiunea.  „Iniţial mi-am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat pentru planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare, am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul la care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei de 10. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată, pentru că e firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă, şi am plecat din minister în jurul orei 3,00 dimineaţa, când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim, de data aceasta, propriile lor trăiri, să-mi edific anumite aspecte. Nu uitaţi că aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi, internaţi în spital. Şi mi s-a părut firesc ca eu să-mi iau toate aceste informaţii direct de la ei. Nu a fost o şedinţă operativă, a fost şedinţă de informare, ocazie cu care am şi cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii. Cred că-şi aminteşte toată lumea că în ziua următoare, sâmbătă, am şi ieşit şi am făcut o declaraţie de presă”, le-a spus Carmen Dan parlamentarilor. Agerpres