Mahmoud Abbas a prezentat această cerere într-un plic purtând emblema palestiniană, cu puţin timp înainte de discursul său în plenul Adunării Generale a ONU, de la New York. Cei doi lideri, ţinând documentul, au pozat apoi pentru fotografi.

Bani Ki-moon va transmite cererea în cursul aceleiaşi zile misiunii Libanului, ţară care asigură luna aceasta preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.

"Administraţia americană a făcut tot ce i-a stat în putere pentru ca proiectul nostru să eşueze. Însă vom merge înainte, în pofida obstacolelor şi a presiunilor, deoarece dorim să ne obţinem drepturile, suntem singurul popor din lume încă sub ocupaţie", a afirmat Mahmoud Abbas joi seara, în cursul unei întrevederi la New York cu o delegaţie de americani de origine palestiniană.

Cererea palestiniană reflectă o pierdere a încrederii după 20 de ani de negocieri de pace eşuate sprijinite de SUA, principalul aliat al Israelului, şi o intensificare a îngrijorărilor privind continuarea de către Israel a colonizării pe teritoriul pe care palestinienii îl doresc ca stat, notează Reuters.

După discursul său la ONU, ‘preşedintele Abbas se va întoarce (la Ramallah) pentru a studia opţiunile palestinienilor, în cadrul unei reuniuni cu conducerea palestiniană, în special în legătură cu iniţiativa prezentată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy’, a afirmat negociatorul palestinian Saëb Erakat