Cele patru ţări sunt Austria, Ungaria, Republica Cehă şi România, a indicat Ministerul de Externe al ANP. 

Ministerul de Externe al ANP consideră participarea reprezentanţilor celor patru ţări la recepţia israeliană de duminică drept o ‘gravă încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU’, se menţionează într-un comunicat. 

Reprezentanţi ai acestor ţări au luat parte duminică la o ceremonie cu delegaţia americană la Ministerul de Externe israelian, în ajunul inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim. Astfel, potrivit dpa, cele patru state s-au distanţat de majoritatea statelor membre ale UE care au ales să nu-şi trimită reprezentanţi la această ceremonie israeliană, subminând unitatea UE cu privire la problema Ierusalimului, conform AFP. 

Potrivit agenţiei France Presse, UE se conformează unui consens internaţional de mai multe decenii potrivit căruia ambasadele trebuie să fie instalate în altă parte decât în Ierusalim până când statutul acestui oraş va fi reglementat. Uniunea europeană sprijină aşa-numita soluţie ‘a două state’, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul, iar Ierusalimul să fie capitala comună a celor două state. 

UE a declinat invitaţia israeliană de a participa la recepţia de duminică, a afirmat un purtător de cuvânt. 

UE a respins recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi decizia liderului de la Casa Albă de a transfera Ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim, o iniţiativă ce a suscitat indignarea palestinienilor. 

Palestinienii văd în acest demers o negare a revendicării lor asupra Ierusalimului de Est, pe care îl doresc capitală a statului la care aspiră. 

Conducerea palestiniană a suspendat contactele cu oficialii americani după anunţul făcut de Donald Trump pe 6 decembrie privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. 

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est în 1967 şi ‘l-a anexat’. O lege fundamentală israeliană din 1980 a statuat Ierusalimul drept capitală ‘eternă şi indivizibilă’ a Israelului. Consiliul de Securitate al ONU a declarat această lege ‘nulă şi neavenită’ şi a chemat toate statele care aveau misiunile diplomatice la Ierusalim să le retragă. 

Naţiunile Unite continuă să considere Ierusalimul de Est ca fiind ocupat de Israel. 

Până în prezent, doar Guatemala şi Paraguay sunt ferm angajate să urmeze exemplul american, mutându-şi ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Cu toate acestea, decizia americană pare să pună la încercare unitatea europeană. Republica Cehă a informat sâmbătă că, împreună cu Ungaria şi România, a blocat adoptarea unei declaraţii europene critice privind transferul ambasadei americane la Ierusalim, aminteşte AFP. 

 

AGERPRES