Candidatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, a declarat, joi, la Focşani, că intrarea lui Klaus Iohannis şi a Vioricăi Dăncilă în turul doi ar însemna „un faliment moral al întregii naţiuni”.

„Mi se pare ruşinos, absolut ruşinos pentru ţara asta să aibă, Doamne fereşte, de ales între Iohannis şi Dăncilă. Mi se pare că este simbolul unui faliment moral al întregii naţiuni. În 2014 am votat Iohannis ca să nu fie un plagiator preşedinte. (…) Acuma să votăm din nou Iohannis ca să nu fie preşedinte creatura lui Dragnea? Ar fi absolut ruşinos, cu atât mai mult cu cât bilanţul domnului Iohannis este extrem de sărac. România lucrului bine făcut s-a dovedit una dintre cele mai mari gogoriţe electorale spuse vreodată. N-a făcut nimic, da’ bine!”, a declarat Theodor Paleologu.

El a susţinut că preşedintele trebuie să fie „un animal cuvântător”, iar cu Iohannis şi Dăncilă drept candidaţi „suntem în lumea celor care nu cuvântă”.

„Avem preşedinte care nu învaţă nimic, care a fost profesor, dar nu vorbeşte decât după fiţuici, nimic din capul lui, doar discursuri scrise de alţii, plicticoase. Avem, de asemenea, un prim-ministru candidat la Preşedinţie care nu e prea cuvântătoare nici dânsa. Eu cred că dacă citim cu atenţie Constituţia, vedem că în conformitate cu fişa postului, preşedintele trebuie să fie un animal cuvântător. Ori noi suntem acum, cu cei doi, în lumea celor care nu cuvântă, sau nu cuvântă autonom. Nu cuvântă decât după fiţuici, după texte scrise de alţii”, a susţinut Paleologu.

În opinia sa, „cine nu vrea dezbatere, delegitimează democraţia” şi i-a numit pe Iohannis, Dăncilă şi Da Barna „gropari ai democraţiei” pentru că evită dezbaterile electorale cu cei contracandidaţi.

„Dezbaterea este esenţa democraţiei. Din păcate, domnul preşedinte Iohannis a declarat că nu stă de vorbă cu nimeni. Dânsul se consideră cumva reales în virtutea dreptului divin, bănuiesc. (…) Doamna Dăncilă, nici ea nu-şi doreşte prea mult dezbateri. Regret că domnul Barna, care părea a reprezenta o forţă nouă în societate, s-a molipsit şi el. Toţi trei sunt gropari ai democraţiei în această ţară, pentru că democraţia înseamnă dezbaterea. Cine nu vrea dezbatere, de fapt delegitimează democraţia”, a afirmat candidatul PMP.

Referitor la USR, Paleologu a declarat că acest partid „este mai degrabă o stare de spirit”, iar candidatul Dan Barna nu va obţine nici jumătate din scorul Alianţei USR-PLUS la europarlamentare.

„USR e mai degrabă o stare de spirit, de revoltă faţă de clasa politică, faţă de nedreptate, faţă de corupţie, şi aşa mai departe. Dar revolta nu este suficientă pentru a avea un program de guvernare şi mai cu seamă e nevoie de o busolă ideologică. (…) Poţi avea un vot pe partid, cum s-a întâmplat la europarlamentare, un rezultat excelent, pentru care i-am felicitat, dar când e vorba de desemnarea unui candidat la Preşedinţie e mai complicat. Cum poţi să împarţi atâtea capre cu atâtea verze?! Şi ajungi, cum se numeşte în matematică, la cel mai mic denominator comun. Exact asta este domnul Barna. (…) Ori cel mai mic denominator comun nu performează în alegeri şi în momentul de faţă el este la jumătate din scorul Alianţei USR-PLUS. Şi încă mai avem două săptămâni şi jumătate de campanie. Va continua să scadă”, a susţinut Paleologu.

Pe Viorica Dăncilă, candidatul PMP a caracterizat-o ca fiind o persoană „ultraconflictuală”.

„Trebuie să scăpăm de Dăncilă. Dăncilă continuă să facă rău. Este precum Elena Ceauşescu, ‘Mai dă-le Nicule 100 de lei’. (…) Ideea că ar fi neconflictuală este o imensă gogoriţă. Este o persoană ultraconflictuală şi ahtiată de putere, capabilă să facă absolut orice numai ca să rămână la putere. Deci trebuie scăpat de această catastrofă”, a spus Paleologu.

Candidatul PMP s-a declarat mulţumit de faptul că el urcă în sondaje, în timp ce alţii coboară.

„Circulă tot felul de sondaje. Tot ce pot să spun este că urc, în mod evident, în timp ce alţii scad. Şi în general este o perspectivă satisfăcătoare pentru pacea minţii să ştii că tu urci în timp ce alţii coboară. (…) Cred că victoria mea ar genera o schimbare importantă în politică şi în societatea românească”, a mai afirmat Theodor Paleologu.

Candidatul PMP la prezidenţiale s-a aflat, joi, la Focşani, unde s-a întâlnit cu presa şi simpatizanţii.