Remedierea dezastrului ecologic din Golful Mexic, provocat de scufundarea unei platforme petroliere exploatate de BP, a costat deja grupul britanic 3,95 de miliarde de dolari.

Costurile includ cheltuieli efectuate de grup pentru bararea mareei negre şi curăţarea apelor de petrol, pentru forarea de puţuri auxiliare şi fonduri vărsate statelor cu ieşire la Golful Mexic şi autorităţilor federale, menţionează BP într-un comunicat.

Bilanţul include peste 67.500 de cereri de despăgubire deja onorate, în valoare de 207 milioane de dolari.
BP a amintit că s-a angajat să înfiinţeze un fond de 20 de miliarde de dolari destinat despăgubirii victimelor mareei negre, însă a avertizat că totalul acestor cheltuieli ar putea fi mai mare.

Guvernul SUA a solicitat grupului să dea detalii legate de o scurgere şi despre alte probleme detectate la puţul care stă la baza dezastrului ecologic, fără a cere înlăturarea sistemului care de săptămâna trecută împiedică deversările de petrol pentru prima dată de la scufundarea platformei, în luna aprilie.

Platforma Deepwater Horizon, exploatată de BP, a explodat la sfârşitul lunii aprilie, provocând moartea a 11 persoane. Incendiul nu a putut fi stins, iar platforma s-a scufundat producând cele mai mari scurgeri petroliere marine din istoria SUA.

SURSA: Mediafax