Trecuseră cam două săptămâni de când infamul CNA a sancționat „Televiziunea Poporului”. Îi înjumătățise licența de emisie pentru propagandă politică – o măsură dură, cam fără precedent. Ieri seară, în câteva secunde de OTV, am văzut încălcări „fără număr” ale Codului de reglementare a continutului audiovizual. Ori cu rea intenție, ori din prostie, drepturile minorului au fost terfelite:
– Condițiile de participare a minorului la un program audiovizual trebuie să țină seama de sensibilitatea și vulnerabilitatea specifice vârstei.
– În producțiile audiovizuale minorul nu poate fi folosit sau expus de către parinți, rude, reprezentanți legali, avocați sau alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lui, în scopul de a obține pentru ei avantaje de orice fel sau de a influența deciziile autorităților publice.
– Participarea minorului în vârsta de până la 14 ani la programe audiovizuale, altele decât evenimentele culturale și competițiile sportive, este posibilă numai cu acceptul acestuia, precum și cu consimțământul scris al parinților.
– Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri și declarații în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau care îi depășesc puterea de judecată.
„Să-i vedeți ce o să facă peste patru-cinci ani!”, a prezis vizonarul Dan Diaconescu. Da, și mie mi-e groază! La ora aceea, copiii trebuiau să fie la culcare, nu să participe la mitinguri politice. Viitorul lor chiar este compromis! Cei care îi cresc, ori n-au minte, ori nu le pasă. Dacă Dan Diaconescu nu venea la ei în carne și oase, sigur copii ar fi stat la televizor savurându-i din ochi pe Magda, Ogică, Tolea sau pe Roxy Manelista. Somnul rațiunii părinților, dacă mai pot fi numiți așa, cu siguranță va crea monștri. Peste câțiva ani, pe mulți dintre copiii de azi o să-i vedem tot pe ecran, pentru că vor lua chipul și asemănarea vedetelor lansate la OTV. Restul vor deveni votanți de încredere ai Partidului Poporului.
O societate normală ar fi trebuit să reacționeze dur. Nu a fost cazul! Doar CNA-ul și-a mai reparat din vină și a mai înjumătățit o dată licența OTV-ului. Astfel, postul va mai avea voie să emită până pe 4 iulie.
Fără îndoială, legea a fost grav încălcată! Iar asta în mod repetat. Pe de altă parte, măsura nu este echitabilă. E drept, la un alt nivel, modelul otevist e prezent la mai toate televiziunile românești. Reality-show-urile regizate prostesc, concursurile mint, iar jurnalele sunt manipulare în stare pură. Dan Diaconescu este la fel de nociv pentru popor ca știrile-minciună cu bugetara-vânzătoare Mirela sau cu majorarea fenomenală a prețurilor (asta în momentul în care avem cea mai mică inflație de după Revoluție). Dacă OTV-ul nu mai este lăsat să emită, firesc este să se mai închidă încă vreo câteva televiziuni. Avem o lege pentru toți! Păcat că se aplică doar unora.