Şapte demnitari ruşi şi un om de afaceri nu vor putea primi viză şi bunurile lor din UE vor fi îngheţate.

Uniunea Europeană a sancţionat joi mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui rus, printre care omul de afaceri Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, pentru răspunderea în otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi şi destabilizarea în Libia.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, informat de aceste decizii de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat miercuri că ele „nu vor rămâne fără consecinţe”.

Sancțiuni directe către Kremlin

Liderii celor 27 de ţări ale UE, care se reunesc într-un summit la Bruxelles, au aprobat o serie de sancţiuni care lovesc direct Kremlinul.

Şeful direcţiei de afaceri interne a administraţiei prezidenţiale, Andrei Iarin, adjunctul lui, Serghei Kirienko, ministrul adjunct al apărării, Pavel Popov, un reprezentant special al preşedintelui, Serghei Krivorucenko, sunt acuzaţi a fi implicaţi în otrăvirea în Rusia a opozantului rus, Aleksei Navalnîi. Toţi sunt apropiaţi ai lui Vladimir Putin sau îi sunt subordonaţi direct.

„Este rezonabil să conchidem că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi nu a fost posibilă decât cu consimţământul administraţiei prezidenţiale”, subliniază UE.

Uniunea l-a mai sancţionat în aceeaşi zi pe Evgheni Prigojin pentru rolul lui în destabilizarea Libiei, notează Le Soir. 

El are legături cu grupul Wagner, o societate militară privată angajată în Libia, şi pe acest motiv este acuzat că „pune în pericol pacea, stabilitatea şi securitatea în ţară”.

Cei şapte demintari ruşi şi omul de afaceri nu pot primi viză şi bunurile lor din UE vor fi îngheţate.