OTP Bank România vrea să-şi mărească, în următorii cinci ani, reţeaua de sucursale, de la 106 la 200, fie prin deschiderea unora noi, fie prin achiziţionarea unei bănci mai mici, a declarat directorul general al băncii, Laszlo Diosi, arătând că există deja discuţii în acest sens.

„Reţeaua noastră numără în acest moment 106 sucursale. Scopul nostru principal este de a atinge 200 de sucursale în următorii cinci ani, fie prin deschiderea unora noi, fie prin achiziţionarea unei bănci mai mici”, a spus Diosi, într-o conferinţă de presă, organizată cu ocazia împlinirii a cinci ani de acivitate a OTP în România.

El a precizat că, în acest moment, OTP se află în discuţii cu câteva bănci mai mici în vederea unei posibile achiziţii.

„Am început deja să avem discuţii cu câteva bănci”

„Băncile se află în acest moment la un punct de răscruce. Există dispoziţie în piaţă pentru vânzare, iar noi am început deja să avem discuţii cu câteva bănci pentru o posibilă achiziţie. România este un loc pentru a investi deoarece piaţa este solidă şi are un viitor bun”, a explicat Diosi.

El a menţionat că decizia de a achiziţiona o bancă este susţinută la nivel de grup (OTP Ungaria), iar faptul că instituţia nu are în acest moment probleme de lichiditate face posibil un astfel de demers.

„Banca are în acest moment o lichiditate bună. Nu am avut nevoie de infuzii de capital deoarece rata de adecvare a capitalului este undeva la 12%. Suntem o bancă stabilă pentru că nici în România, nici în alte ţări, nu a fost nevoie de astfel de infuzii”, a arătat Diosi.

În ceea ce priveşte portofoliul de credite, Diosi a punctat că în acest moment sunt restructurate 50-60 de credite pe lună, iar în cel mai pesimist scenariu, cifra ar putea ajunge la 100, fără a afecta însă rata de adecvare a capitalului.

El a arătat că unul din principalele obiective ale băncii, respectiv atingerea unei cote de piaţă de 5%, a fost deja atins.

 Lunile următoare vor fi unele foarte dificile

„Aspirăm să ajungem în primii zece jucători din piaţă în următorii cinci ani”, a spus şeful OTP Bank România.

La nivelul întregii economii, directorul general al OTP Bank România se aşteaptă la o revenire în prima parte a anului viitor, dar avertizează că lunile următoare vor fi dificile.

„Anul trecut în aceeaşi perioadă zâmbeam cu toţii. Ş acum zambim, dar lunile următoare vor fi unele foarte dificile. Cu toate acestea, există şi unele semne bune. Pentru 2010, anticipăm o creştere pozitivă a PIB-ului”, a afirmat Diosi.

El este de părere că potenţialul pieţei, coroborat cu scăderea importurilor, lasă mai mult loc pentru producţia internă.

„Ne uităm însă şi la semnalele negative. Creşterea deficitului bugetar nu este un lucru benefic pentru investitorii străini. Cu toate acestea nu suntem deloc pesimişti, poate chiar optimişti”, a mai spus Diosi.

SURSA: Mediafax