"Este o tranzacţie aproape finalizată, însă nu pot să dezvălui toate detaliile deoarece acordul nu a fost încă semnat", a declarat presei premierul Mirko Cvetkovic. Referindu-se la speculaţiile apărute în presă potrivit cărora Telekom Srbija va plăti 300 milioane de euro pentru pachetul deţinut de OTE, Cvetkovic a declarat "cifra este incorectă, dar este vorba de o sumă apropiată".

Telekom Srbija, companie la care OTE deţine o participaţie de 20 la sută, are 3,2 milioane utilizatori de telefonie fixă, controlând aproximativ 60% din piaţa sârbă. Pe lângă operaţiunile din Serbia, Telekom Srbija mai deţine M:Tel în Muntenegru şi Telekom Srpske în Republica Srpska.

OTE a preluat participaţia la Telekom Srbija în 1997 însă nu a putut să o majoreze deoarece guvernul de la Belgrad a refuzat să cedeze controlul managerial sau să-şi reducă participaţia sa de 80%.

În luna mai a acestui an, Guvernul de la Belgrad a respins o ofertă de 1,1 miliarde de euro pentru 51% din acţiunile Telekom Srbija depusă de Telekom Austria, în condiţiile în care preţul minim cerut de autortiăţile de la Belgrad era de 1,4 miliarde de euro.

Hellenic Telecommunications Organization SA. OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01 la sută din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30 la sută din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 la sută din titluri).