Obţinerea controlului deplin asupra Telekom Srbija va uşura sarcina Belgradului de a merge înainte cu planurile îndelung întârziate de a găsi un nou investitor pentru compania de telecomunicaţii, scrie Agerpres.

Telekom Srbija va lua un împrumut pentru a finanţa o parte din achiziţie, a anunţat compania, după ce premierul sârb a anunţat recent că tranzacţia nu va afecta bugetul ţării.

Telekom Srbija, companie la care OTE deţine o participaţie de 20%, are 3,2 milioane utilizatori de telefonie fixă, controlând aproximativ 60% din piaţa sârbă. Pe lângă operaţiunile din Serbia, Telekom Srbija mai deţine M:Tel în Muntenegru şi Telekom Srpske în Republica Srpska.

OTE, divizie a companiei germane Deutsche Telekom, a preluat participaţia la Telekom Srbija în 1997 însă nu a putut să o majoreze deoarece guvernul de la Belgrad a refuzat să cedeze controlul managerial sau să-şi reducă participaţia sa de 80%.

În mai, guvernul sârb a respins o ofertă de 1,1 miliarde de euro pentru 51% din acţiunile Telekom Srbija depusă de Telekom Austria, în condiţiile în care preţul minim cerut de autorităţile de la Belgrad era de 1,4 miliarde de euro.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).

Te-ar putea interesa și: