Oragizarea referendumului este legală şi nu se pune problema suspendării demersurilor de punere în practică a decretului prezidenţial, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile formulate în acest sens.

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibilă, joi, cererea Agenţiei de monitorizare a presei şi a Asociaţiei Pro Democraţia de suspendare a decretului privind referendumul din 22 noiembrie. Tot astăzi este aşteptată pronunţarea pe cererea similară a fostului secretar de stat Mihai Gheorghiu.

ONG-urile au solicitat suspendarea referendumului

La dezbaterile de joi, avocatul celor două ONG-uri a susţinut, în faţa instanţei, că decretul prezidenţial prin care s-a decis organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari ar trebui suspendat, deoarece ar fi ilegal. Referendumul a fost deturnat de preşedintele în funcţie, care l-a folosit ca instrument de campanie electoral, a spus avocatul.

Cele două ONG-uri consideră că prin organizarea referendumului preşedintele vrea doar aprobarea populaţiei pentru o decizie pe care el a luat-o déjà şi că preşedinţia face o propagandă, specific statului totalitar, întrucât nu a făcut o campanie de informare a populaţiei pe tema reducerii numărului de parlamentari sau a schimbării structurii legislative.

Consilierul de stat care a reprezentat Administraţia Pretidenţială în instanţă a spus că decretul a fost emis cu respectarea normelor legale şi a cerut respingerea cererii de suspendare a acestuia.

Parlamentul a dat aviz negativ

Agenţia de monitorizare a presei (AMP) şi Asociaţia Pro Democraţia (APD) au depus pe 11 noiembrie, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere care vizează suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, al cărei termen a fost stabilit pentru 19 noiembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 22 octombrie, că a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de membri odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale – 22 noiembrie.
Băsescu a amintit că Parlamentul a dat un aviz negativ solicitării de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, dar că acesta este consultativ.

Te-ar putea interesa și: