Ordonanță de urgență privind accesarea fondurilor europene dedicate economiei verzi

Guvernul României a aprobat, vineri, o ordonanță de urgență pentru reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și fiscale, în vederea bugetării verzi. Această măsură deschide oportunitatea pentru România de a accesa fondurile europene dedicate economiei verzi.

Conform unui comunicat oficial, această metodă investițională este deja utilizată de mai multe state membre ale Uniunii Europene. Prin aceste reglementări, România poate valorifica o oportunitate economică importantă, accesând fondurile europene dedicate economiei verzi.

Instrumentul de redresare economică Next Generation EU creează condițiile necesare pentru o absorbție rapidă a fondurilor, încă din primii ani ai programului de sprijin financiar pentru perioada 2021-2026.

Implementarea proiectelor cu finanțare verde va aduce schimbări semnificative, inclusiv o politică de mediu mai pro-activă și o responsabilizare mai mare în utilizarea resurselor. De asemenea, atragerea investițiilor verzi va crește cererea pentru factorii de producție din economie, conducând la crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul a anunțat că, odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor putea începe simulări pentru analiza și etichetarea cheltuielilor bugetare, pentru ca unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale să fie pregătite pentru procesul de etichetare.

fonduri europene
Fondurile europene vor ajuta la dezvoltarea economiei verzi din România / SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul prorogă termenul de implementare a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile

În același timp, Guvernul a aprobat o altă ordonanță de urgență care prorogă până la 31 decembrie 2024 termenul de implementare a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru achiziția și montarea sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică în imobile de tip condominiu, racordate la sistemul centralizat.

Actul normativ modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului 166/2022, referitoare la măsurile pentru acordarea sprijinului categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Noua ordonanță prevede prorogarea până la 31 decembrie 2024 a termenului pentru implementarea sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru achiziția și montarea sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică. Inițial, termenul pentru acest ajutor a fost stabilit pentru luna aprilie, apoi amânat până pe 31 august 2024.