Ludovic Orban a anunțat că a fost luată decizia de a se forma o coaliție de centru-dreapta, care se va concretiza în foarte scurt timp, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.

„Deci, am luat decizia să formăm înprerună o coaliție care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui guvern. România are nevoie, într-un termen cât mai rapid, de învestirea unui guvern care să rezolve toate problemele grave cu care se confruntă România, de la pandemie până la pregărirea absorbției fondurilor europene de care va beneficia România și marile reforme ale sistemelor publice”, a spus Orban, la Digi24.

Totodată, liderul PNL a mai precizat că negocierile vor începe sâmbătă dimineață. Vor exista discuții legate de programul de guvernare, structura guvernului, dar și pozițiile.

„Sigur, va exista un acord care să arate existența unei majorități parlamentare. Am hotărât ca negocierile să demeraze sâmbătă dimineață. Vom negocia pe mai multe paliere programul de guvernare, va fi o echipă care va negocia programul, echipa politică care va negocia, să spun, chestiunile politice, structura guvernului, pozițiile și care, evident, care va valida programul de guvernare.

De asemenea, o să existe o negociere și la nivelul Parlamentului privitoare la comisii parlamentare, reprezentarea în birourile politice și o strategie comună de manifestare a acestei majoriăți parlamentare”, a mai spus Orban.

Câte Ministere va avea noul Guvern

El a mai precizat că noul Guvern va avea maxim 18 Ministere, care vor avea competențe serioase.

„Deci, un guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii, ci care să aibă un număr cât mai redus posibil de ministere, 16-17, maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și, mai ales, capacitatea efectivă de a pune în practică programul de guverneare”, a spus liderul PNL.

Întrebat dacă s-a discutat de ponderea fiecărui partid în viitorul Guvern, Orban a precizat că nu s-a discutat încă despre așa ceva.

„Nu, nu, deci, nu s-a discutat. Asta vă interesează, împărțirea de portofolii, nu am discuat. Sigur că există un criteriu foarte obiectiv care a fost enunţat de partenerii noştri, care este criteriul dat de voturile date de cetăţeni, care determină contribuţia la formarea majorităţii şi care sunt reprezentate, de fapt, de numărul de mandate” a mai spus Orban.

Cine alege premierul și șefia Camerei Deputaților

Întrebat despre informația potrivit căreia USR nu ar accepta ca PNL-ul să dea şi premierul şi şefia Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a spus că nu își dorește să dezvolte acest subiect.

„Deci, nu comentez chestiuni pe surse, asta chiar a fost o discuţie cu partenerii noştri ca să avem o comunicare, când luăm decizii să comunicăm, să comunicăm oficial. Orice informaţie care va veni pe surse şi care nu pleacă de la un comunicaror care face parte din echipele de negociere, în baza unei înţelegeri care este între parteneri, vă rog să o trataţi cu foarte mare prudenţă”, a adăugat el.

De asemenea, întrebat dacă există posibilitatea ca propunerea de premier să meargă către USR, Orban a spus că aceste aspecte nu au fost încă discutate.

„Nu am discutat aceste aspecte. Nu s-a discutat nimic, nici de portofolii, nici de împărţirea funcţiilor. Există doar acordul de a forma o majoritate parlamentară de centru-dreapta, care să formeze guvernul”, a adăugat acesta.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea