Deși lucrurile par a merge pe o pantă descendentă, există încă oameni care încearcă să facă din România o țară modernă, o țară la nivelul Uniunii Europene. Este cazul orașului Oradea, un oraș care dă clasă Capitalei.

Primarul Ilie Bolojan pare să fi găsit rețeta perfectă pentru a pune Oradea în rând cu marile orașe din Europa. Pentru că este mereu preocupat de binele locuitorilor, edilul atrage fonduri europene pe bandă rulantă.

Chiar astăzi, acesta a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa III”.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 20120 (POIM) și are o valoare de 133,97 mil. lei (din care 113,87 fonduri europene).

Lecții pentru București

Demersul, propus de Primăria Municipiului Oradea, reprezintă continuarea a două proiecte anterioare, finanțate din POS Mediu și POIM, având drept obiectiv finalizarea reabilitării rețelei de transport și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Oradea (SACET).

De investiția asigurată prin contractul de finanțare semnat astăzi vor beneficia 66.409 consumatori casnici (gospodării) și 1.981 consumatori non-casnici, din care: 1.799 companii comerciale și 182 instituții publice din oradea, printre care școli, grădinițe, spitale, sediile
unor autorități publice locale, etc.

Rezultatele concrete ale proiectului:
– 23.100 km rețele de termoficare primară reabilitate;
– 1.300 km rețele de termoficare primară reabilitate (acestea vor înlocui rețeaua secundară);
– 1.100 km rețele de termoficare secundară reabilitate;
– 42 puncte termice reabilitate;
– 39 minipuncte termice instalate.

”Sunt onorată să semnez acest prim contract de finanțare pentru un proiect care continuă o investiție ce a devenit un exemplu de bună practică la nivel național și o poveste de succes a ceea ce se poate realiza cu finanțare europeană în țara noastră. Ne bucurăm că
am putut contribui cu fonduri europene, prin efortul echipei POIM, la ceea ce a devenit astăzi cel mai performant sistem de termoficare din România.”, a declarat Dna. Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Dl. Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea: Acest proiect, alături de celelalte două derulate, va face posibil ca cea mai mare parte a rețelei orașului să fie reabilitată, ceea ce va duce la eliminarea avariilor mai lungi de 24 ore, reducerea cu 35% a pierderilor de rețea și la asigurarea, în următorii ani, a unui preț acceptabil pentru populație. Mulțumesc echipei Ministerului Fondurilor Europene pentru colaborarea pentru acest proiect.

București, la ani distanță

În aceeași zi, în Capitală, bucureștenii au anunțat un protest în fața Primăriei. Locuitorii vor ieși cu ligheanele, joi, între orele 8.30 și 9.30.

„Cu ligheanele la Primărie împotriva unui Bucureşti fără apă şi căldură la început de iarnă. Se spune că oamenii se obişnuiesc cu răul. Ai ajuns acasă de la serviciu şi în apartament e frig. Vrei să îţi faci un duş, dar nu ai apă caldă. În ziua următoare la fel. Şi în următoarea. Cât durează până când umpli cada, gândindu-te că poate se ia şi apa rece? Dar până când îţi cumperi un calorifer electric?”, scriu organizatorii protestului pe Facebook.

Situația este destul de gravă

Luna aceasta, mai multe zone din București nu au avut apă caldă și nici căldură, iar bucureștenii își plâng de milă când se gândesc ce vor face când va veni iarna cea geroasă.

Reacția locuitorilor a venit în urma unei avarii la ELCEN – CET Grozăveşti. Astfel, în Sectoarele 1 și 5, consumatorii nu au avut apă caldă și căldură.

Primăria Capitalei a anunțat că un număr de 250 de blocuri din Sectoarele 1, 2, 3 şi 6 nu beneficiază în prezent de apă caldă şi căldură la parametri normali. Situația a devenit mai gravă în contextul în care mai multe spitale din Capitală au rămas fără apă caldă și căldură. Este vorba despre Spitalul Marie Curie și la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu, vorbim despre unități medicale în care sunt internați foarte mulți copii.