Orange, deşi este lider de piaţa telecom din România cu 10,3 milioane de clienţi, nu oferă acoperire decât pentru 88,8% din suprafaţa României.  Operatorul telecom a anunţat, ieri, că până la mijlocul anului viitor va acoperi 98% din teritoriul ţării.

Pentru a atinge acest obiectiv, compania va investi 100 de milioane de euro, anul acesta, într-un program de  modernizare a reţelei de comunicaţii existente din mediul rural şi în furnizarea de servicii broadband pentru clienţii din zonele rurale. Programul va începe în luna iunie în zona Ardealului şi se va încheia la sfârşitul anului viitor. “Se vor schimba toate elementele de reţea din zonele respective şi vom oferi viteze la internet de până la 14,4 Mbps. În prezent, acoperim complet nouă judeţe ale Romaniei”, a declarat Mădălina Suceveanu, directorul tehnic al Orange România .

În ceea ce priveşte acoperirea populaţiei, Orange este lider cu 99,5%, urmat de Cosmote cu 99,2% şi Vodafone cu 99,1%.

 HD Voice şi ExtraSignal, două noi servicii Orange

Orange a lansat, ieri, în premieră în ţara noastră serviciul HD Voice. Serviciul HD oferă o calitate excelentă a sunetului în timpul unei convorbiri telefonice. Zgomotul de fundal este mult redus, indiferent de loc: în trafic, la concert, pe şantier sau pe stadion.  În timpul unei convorbiri telefonice prin telefonia clasică sunt preluate 8.000 de secvenţe ale sunetului pe secundă, fiind astfel eliminată o mare parte din spectrul complet de sunete pe care o persoană le aude în timpul unei conversaţii. Noul standard audio – HD Voice – îmbunătăţeşte considerabil această calitate, prin dublarea numărului de secvenţe pe secundă, reuşind să preia 16.000 de secvenţe.

“Prima ţară unde serviciul HD Voice a fost disponibil a fost Moldova, în anul 2009. Au urmat Franţa, Marea Britanie, Elveţia şi România”, potrivit lui Sorin Blideran,  Senior Product Manager Orange România.

În privinţa serviciului HD Voice “este vorba în primul rând de o investiţie în reţea, astfel încât aceasta să permită tehnologia HD şi în al doilea rând este vorba de un  codec, acest nou soft pentru telefoane ca acestea să fie compatibile cu reţeaua”, a declarat pentru Capital  Sorin Blideran.

Serviciul HD Voice este disponibil gratuit pentru toţi clienţii Orange. Serviciul poate fi folosit la nivel naţional, pentru apeluri locale, în aria de acoperire 3G între două telefoane compatibile.

Orange are în portofoliu trei telefoane compatibile cu noul serviciu: Samsung Galaxy mini, Nokia E5 şi Nokia N8. Gama de telefoane va fi extinsă în lunile următoare. Cei care au deja unul dintre aceste trei telefoane, pot intra pe www.orange.ro pentru a verifica dacă şi softul este compatibil. Dacă nu este, îl pot actualiza online gratuit pentru a beneficia de HD Voice.

Pentru companii, Orange oferă mai nou soluţia ExtraSignal. Bazată pe tehnologia Femtocell, noua soluţie asigură o mai bună calitate a serviciilor de voce şi date mobile la birou prin îmbunătăţirea acoperirii 3G/3G+ în interiorul clădirii. Serviciul va fi disponibil în săptămânile următoare, potrivit lui Julien Ducarroz, director de strategie la Orange România.