Ora de iarnă 2020. Când dăm ceasurile înapoi. Se întâmplă în scurt timp

Ora de iarnă 2020. În scurt timp, toți românii vor marca trecerea la ora de iarnă și vor regla ceasurile cu o oră înapoi. Pe perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore. Ora 3 dimineața va deveni ora 4 dimineața și din această cauză, vom dormi mai puțin.

Ceea ce nu știu foarte mulți dintre ei este faptul că anul 2020 ar putea fi ultimul în care se va mai marca trecerea la ora de iarnă. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, dar până acum nu există o decizie oficială. Oficialitățile de la noi susțin însă acest demers pe motiv că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului uman.

Ora de iarnă 2020. Când dăm ceasurile înapoi. Se întâmplă în scurt timp

Ultimele informații indică că anul 2020 ar putea fi ultimul în care se produce această schimbare. O decizie oficilă urmând să se ia începând cu anul viitor 2021. Initial, anunțul trebuia să aibă loc în luna aprilie 2020, dar din cauza pandemiei de Covid-19, demersul a fost amânat.

Trecerea la ora de iarnă este momentul în care noaptea devine mai lungă și ziua devine mai scurtă.

Multe țări din lume nu au adoptat ora de vară, printre ele numărându-se și Rusia. Motivul invocat este ca multi cetateni deveneau haotici si bulversati, avand probleme cu randamentul la locul de munca.

Ora de iarnă 2020. Când dăm ceasurile înapoi. Se întâmplă în scurt timp

Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul wekend din luna octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Specialiștii nu îmbrățisează schimbarea fusului orar. Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, să se renunțe la schimbarea orei.

Ora de iarnă 2020. Când dăm ceasurile înapoi. Se întâmplă în scurt timp