Economia României ar putea înregistra o creştere de 4,2% în acest an, după o contracţie de 3,9% în 2020, conform estimărilor publicate de Erste Group într-un raport privind perspectivele economice în Europa Centrală şi de Est (ECE), transmite Agerpres.

Grupul Erste, listat la bursă, este optimist cu privire la anul financiar în curs. Acest optimism se bazează pe creşterea economică prognozată între +3% şi +6% pentru economiile ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE). În pofida efectului întârziat al insolvenţelor din Austria şi regiunea ECE, banca se aşteaptă în acest an la o scădere a costurilor de risc şi la o creştere a profiturilor.

„Sunt încrezător cu privire la anul 2021. Ne aşteptăm la o revenire categorică a economiilor din regiune anul acesta, şi, odată cu aceasta, la o schimbare de semn, de la minus la plus”, a declarat vineri într-un comunicat Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Optimismul se datorează creșterii ratei de vaccinare

Potrivit sursei citate, acest optimism cu privire la revenirea economică se bazează, printre altele, pe faptul că rata de vaccinare a populaţiei creşte moderat, dar constant.

„Pandemia provocată de coronavirus a făcut ca economiile din ECE să intre în recesiune în 2020, deşi contracţia economică s-a dovedit a fi mai puţin severă decât s-a presupus iniţial. Impactul asupra Serbiei a fost relativ redus, determinând o scădere a PIB-ului de -1,1% în 2020, în timp ce economia croată a înregistrat o scădere considerabilă, de -8,5% faţă de 2019. Şi Austria a înregistrat anul trecut o scădere considerabilă a PIB-ului, de -7,2%. Conform datelor preliminare, scăderea PIB în 2020 a fost
de -5,6% în Republica Cehă, -5,2% în Slovacia, -5,1% în Ungaria şi -3,9% în România. Erste Group estimează o revenire economică în 2021, cele mai puternice creşteri ale PIB fiind aşteptate în Ungaria (+ 5,5%) şi Serbia (+ 5,0%). Şi economiile Croaţiei, României şi Slovaciei ar urma să crească cu peste 4%, urmate îndeaproape de Republica Cehă, cu o creştere estimată de 3,9%”, se menţionează în comunicatul transmis de grupul bancar.

Dinamica PIB-ului înregistrată în ultimul trimestru al anului 2020 în unele ţări din ECE oferă motive de optimism: economiile Ungariei, Slovaciei şi României au înregistrat o creştere neaşteptată în trimestrul al patrulea din 2020 comparativ cu trimestrul precedent, în ciuda impactului negativ al măsurilor de carantină în ţările respective.

Erste Group se așteaptă la un rezultat financiar bun în 2021

Pe baza acestor prognoze economice, Erste Group se aşteaptă să obţină un rezultat financiar mai bun în 2021.

„Vom vedea, de asemenea, o schimbare clară în dinamica evoluţiei profiturilor noastre”, a spus Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Profitul net al Grupului a scăzut cu 46,7%, la 783 milioane de euro în 2020, pe fondul constituirii de provizioane pentru acoperirea unui risc ridicat, dar este de aşteptat să crească din nou în 2021.

De asemenea, directorul general al Erste Group nu anticipează un „val de insolvenţe” în economiile din regiune, aşa cum se menţionează adesea.

„Semnalele pe care le vedem acum, când moratoriile se apropie de final, tind să fie pozitive. Încheierea programelor de ajutor de stat va duce, desigur, la insolvenţe, dar numai ca un efect întârziat al anilor precedenţi”, a afirmat Spalt.

Sunt estimate costuri de risc mai scăzute în 2021

Pe baza previziunilor interne, Erste Group se aşteaptă anul acesta la o creştere atât în ceea ce priveşte volumul creditelor, cât şi în venitul net din comisioane obţinut din administrarea de active, servicii de brokeraj pe piaţa de capital şi brokeraj de asigurări. Prin urmare, în pofida ratelor negative ale dobânzii în zona euro, banca se poate aştepta la un profit operaţional în creştere. În plus, estimează costuri de risc mai scăzute în 2021. Per total, Erste Group îşi propune să îşi îmbunătăţească profitul net anul
acesta.

„Revenirea economică ne va oferi ocazia de a contribui şi la o transformare ecologică şi de a facilita progrese semnificative în digitalizare”, a adăugat el.

Uniunea Europeană va investi sume importante din fondul său de redresare în valoare de peste 700 de miliarde de euro în proiecte ecologice şi digitale. „Ca bancă, vrem să sprijinim această transformare. Ne considerăm parteneri ai companiilor şi economiilor din regiunea noastră. De aceea, creşterea noastră va avea la bază în primul rând sustenabilitatea”, a mai spus Bernd Spalt.