'Am suplimentat cu forţe suficiente – poliţie de frontieră, jandarmi – mai ales pe graniţa cu Serbia, astfel încât România să fie în siguranţă', a declarat Gabriel Oprea la Antena 3.

Pentru cazul în care este nevoie de mai mulţi angajaţi ai MAI, a anunţat Oprea, sunt prevăzute 6.400 de funcţii.

'Sunt 6.400 de funcţii prevăzute, care nu sunt bugetate, deci nu au bani prevăzuţi. Dar dacă situaţia, într-o anumită dinamică de securitate, o va cere şi va trebui să mai angajăm 300 de poliţişti de frontieră, avem funcţiile, se va da hotărârea de guvern, se aprobă bugetul pentru cei 300 de poliţişti de frontieră – 600, 6.000, dacă va fi cazul. Nu e nimeni angajat în momentul de faţă', a subliniat el.

El a explicat că protocolul guvernamental semnat în 2011 cu Serbia prevede că orice persoană care intră neautorizat în România este returnată în ţara vecină, adăugând că în ultima perioadă s-au făcut peste 4.000 de controale.

Totodată, Oprea a arătat că, din informaţiile pe care le deţine, la 50-60 de km de graniţa României cu Serbia sunt între 40 şi 50 de mii de refugiaţi care fac presiune spre Ungaria sau care, cu ajutorul călăuzelor, vor să traverseze Croaţia pentru a ajunge în Germania.

În ceea ce priveşte Ungaria, Oprea a menţionat că s-a început construcţia gardului de la graniţa cu România.

'Am informaţii reale din teren, se fac lucrări de cadastru, s-a început construcţia acestui gard pe teritoriul Ungariei. (…) Nu spun decât atât: este anacronic ca în anul 2015 să construieşti gard cu sârmă ghimpată', a mai declarat el.