Într-un interviu acordat pentru site-ul vestidinrusia.ro, citat de hotnews.ro, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România, ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin  spune că relațiile diplomatice bilaterale „ar putea fi mult mai bune” și a susținut că Moscova încearcă să „urnească această diplomație blocată în punctul mort”.

Acesta a reluat, într-un interviu pentru site-ul vestidinrusia.ro, retorica obișnuită a Moscovei, afirmând că „toate aceste arme antirachetă încearcă să cuprindă teritoriul Federației Ruse din toate părțile, apropo, și pe cel al RP Chineze” și că instalațiile de apărare antirachetă pot avea un caracter ofensiv. „Din punct de vedere tehnic, chiar și rachete de croazieră ”Tomahawk”, cu orice echipament, chiar nuclear, pot fi trimise de la aceste lansatoare. Ni se spune că acest lucru este imposibil”, a argumentat el.

„Apropo, în Rusia nu există nici o retorică anti-română … Din păcate, în România, încercările de a explica logica poziției noastre sunt percepute ca amenințări și acest lucru nu este adecvat. Când Putin explică de ce Deveselu nu poate fi un factor pozitiv sau chiar neutru pentru noi, acest lucru este perceput ca o amenințare. Dar, scuzați-ne, trebuie să respectăm o succesiune logică: mai întâi – cauza, apoi – consecința. Cauza este Deveselu și nu invers”, a mai spus el.

Despre relațiile politice și diplomatice, Valeri Kuzmin: „Putem constata că, în prezent, aceste relații (…) ar putea fi mult mai bune”.