„Pentru prima dată, inteligența artificială a fost o componentă-cheie și un multiplicator de putere în lupta cu inamicul”, a declarat recent un ofițer superior al Corpului de Informații al IDF.

„Este o primă campanie de acest tip pentru Armata israeliană. Am implementat noi metode de operare și am folosit dezvoltări tehnologice care au fost un multiplicator de forță pentru toată armata”, a adăugat responsabilul israelian.

În 11 zile de luptă în Fâșia Gaza, armata israeliană a efectuat atacuri aeriena împotriva țintelor Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian. A vizat infrastructura-cheie și personalul celor două grupări, a spus IDF.

Astfel, armata s-a bazat pe ceea ce era deja disponibil pe piața civilă, adatându-l în scopuri militare. IDF a stabilit o platformă tehnologică avansată AI care a centralizat toate datele despre grupurile teroriste din Fâșia Gaza într-un singur sistem care a permis analiza și extragerea informațiilor.

„Alchimistul”, „Evanghelia” și „Adâncimea înțelepciunii”

Soldații din Unitatea 8200, o unitate de elită a Corpului de informații, au inițiat algoritmi și coduri care au condus la câteva programe noi numite „Alchimistul”, „Evanghelia” și „Adâncimea înțelepciunii”, dezvoltate și utilizate în timpul luptelor.

Colectând date folosind inteligența semnalului (SIGINT), inteligența vizuală (VISINT), inteligența umană (HUMINT), inteligența geografică (GEOINT) și multe altele, IDF deține un număr imens de date brute care trebuie reașezate pentru a găsi piesele-cheie necesare realizării o lovitura.

„Evanghelia” a folosit AI pentru a genera recomandări pentru trupele din divizia de cercetare a serviciilor de informații militare, pentru a produce ținte de calitate, după care le-a transmis IAF.

Militarii consideră că utilizarea AI a ajutat la scurtarea duratei luptelor. IDF a efectuat sute de lovituri împotriva Hamas și a PIJ, inclusiv asupra lansatoarelor de rachete, a site-uri de producție și depozitare, a reședințelor comandanților și a unității de comandă navală a Hamas.

Israelul a făcut ravagii

Israelul a distrus majoritatea infrastructurii și armamentului unității de comandă navală, inclusiv submarine autonome ghidate de GPS.

Sateliții IDF „Unit 9900” au putut detecta automat schimbările de teren în timp real, astfel încât în ​​timpul operațiunii, armata a reușit să detecteze pozițiile de lansare și să le lovească. De exemplu, trupele Unit 9900 care foloseau imagini prin satelit au reușit să detecteze 14 lansatoare de rachete situate lângă o școală.

Rețeaua de tuneluri subterane „Metro” a Hamas a fost puternic deteriorată pe parcursul mai multor nopți de atacuri aeriene. Cartarea rețelei subterane s-a realizat printr-un proces masiv de colectare a informațiilor și de utilizarea Big Data pentru a aduna toate informațiile.

IDF a folosit și un sistem denumit „Alchimist”, dezvoltat de Unitatea 8200 și a folosit AI și învățarea automată pentru a alerta trupele de pe teren cu privire la posibilele atacuri ale Hamas.

Militarii israelieni s-au bazat, de asemenea, pe informații pentru a efectua atacuri de precizie, în încercarea de a minimaliza victimele civile.