În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 25%, de la 115 de dolari per baril în luna iunie până la 86,89 de dolari per baril miercuri, pe fondul ofertei abundente de petrol.

'Nu vedem o modificare semnificativă a fundamentelor. Cererea continuă să crească, oferta creşte şi ea. OPEC revizuieşte situaţia', a spus Abdullah al-Badri la o conferinţă organizată la Londra. 'Cel mai important lucru acum este să nu intrăm în panică', a mai adăugat Abdullah al-Badri.

De asemenea, Abdullah al-Badri a apreciat că producătorii de petrol de şist vor fi primii care vor fi afectaţi de scăderea preţului petrolului, în timp ce ţările membre OPEC nu sunt într-o situaţie critică.

'Dacă preţurile rămân la 85 de dolari per baril vom vedea cum multe investiţii, multe proiecte şi foarte mult petrol ies de pe piaţă', a afirmat Abdullah al-Badri.

Potrivit acestuia, scăderea preţurilor va obliga OPEC să-şi majoreze producţia până la finele deceniului. 'Până în 2020 OPEC trebuie să fie gata să producă 40 de milioane de baril de petrol pe zi', a precizat Abdullah al-Badri, în condiţiile în care în prezent ţinta de producţie a OPEC este de 30 de milioane de barili pe zi.

Următoarea reuniune ministerială a OPEC, organizaţie care furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial, va avea loc în data de 27 noiembrie, la Viena. Scăderea preţurilor a dat naştere la întrebări dacă OPEC îşi va reduce producţia pentru a susţine preţul.

AGERPRES