Luând cuvântul la un eveniment organizat duminică la Dubai, Abdullah al-Badri a apreciat că preţul ţiţeiului a scăzut dincolo de ceea ce ar fi dictat fundamentele de piaţă. Cu toate acestea, al-Badri a subliniat că decizia OPEC de luna trecută, de a nu îşi reduce producţia, nu a fost una care a vizat o ţară anume.

'Fundamentele nu ar fi trebuit să conducă la această reducere dramatică a preţurilor. Există unii care spun că decizia (OPEC-n.r.) a vizat SUA şi petrolul de şist. Acest lucru este incorect. De asemenea există unii care spun că a vizat Iranul şi Rusia. Şi acest lucru este incorect' a declarat Abdullah al-Badri.

În ultimele şase luni, preţul petrolului a scăzut pe pieţele internaţionale cu 40%, ajungând în prezent la circa 65 de dolari barilul, şi tendinţa de scădere continuă. Principala explicaţie a acestei evoluţii este scăderea cererii de petrol pe fondul încetinirii economiei mondiale, în timp ce oferta a rămas constantă.

OPEC, o organizaţie care regrupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial. Următoarea reuniune a miniştrilor Petrolului din OPEC ar urma să aibă loc peste cinci luni, în timp ce Ministrul de Externe din Venezuela, Rafael Ramirez, şi-a exprimat speranţa că o reuniune extraordinară va avea loc până în luna iunie.

AGERPRES